До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Сезонът на алергичните конюнктивити

Д-р Ралица Кермедчиева е специалист офталмолог в Пловдив с над 10 години опит. Извършва консултативни прегледи и диагностика, консервативно и хирургично лечение на очни заболявания, роговична патология, глаукома, халацион, птеригиум и др.

Алергия

Алергията представлява повишена чувствителност на организма към субстанции от околната среда наречени алергени, които обикновено са безвредни за организма.
Тази свръхчувствителност е в резултат на прекомерна защитна реакция на имунната система.

Най-честите алергени са:акари и домашен прах, полени, продукти от животински произход-косми, пух, ужилвания от насекоми, козметични продукти, лекарствени препарати, битова химия, различни храни.

През последните 20 години се отчита рязко нарастване на алергичните реакции, което се дължи, както на факторите на околната среда, така и на начина на живот. Около 40% от хората по света имат някаква алергия, а при около 20% протича със засягане на очите. Над 1 милиард души в света страдат от сенна хрема, а в България тя засяга около 20% от населението.

Какво е алергичен конюнктивит?

Пролетта е сезонът, в който очите ни са силно чувствителни към различни субстанции-алергени, пренасяни с въздуха.

Алергичната реакция в очите се проявява с конюнктивит. Сезонният алергичен конюнктивит е IgE медиирана хиперсензитивна реакция. Алергена обикновено се пренася с въздуха. При контакта на алергена с предната повърхност на окото се задейства каскада от реакции водеща до дегранулация на мастоцитни клетки и освобождаване на хистамин и други биологично активни медиатори, които предизвикват вазодилатация и оток, съпроводени с инфилтрация от еозинофили.
Цялата каскада от реакции се развива минути след срещата с алергена с характерни клинични симтоми по-известни, като алергичен конюнктивит.

Симптоми на алергичен конюнктивит.

Типичните симптоми са: сърбеж, сълзене, оток на клепачите, зачервяване и оток на конюнктивата. Интензивният сърбеж е ключов симтом при алергичния конюнктивит! Пациентите с алергичен конюнктивит, често са с други съпътстващи атопични състояния, като алергичен ринит и астма. Сухият синдром и употребата на контактни лещи са предлазполагащи фактори, като улесняват контакта на алергена с предната очна повърхност.
Важно е тези симптоми да бъдат разграничени от тези, свързани с инфекциите в очите, където са характерни признаци и симптоми като: парене, дразнене, светлобоязън, гноевидна секреция по миглените ръбове и слепване на клепачите.

Лечение на алергичен конюнктивит.

За овладяването на алергичния конюнктивит се препоръчва избягване на контакт с алергена, но често това е невъзможно, защото той се носи с въздуха. Носенето на слънчеви очила и шапка биха били полезни.
Редовната употреба на изкуствени сълзи (без консервант) стабилизира слъзния филм и отмива различните алергени.

Медикаментозното лечение включва капки и мехлеми за облекчаване на симптомите: локални вазоконстриктори, стабилизатори на мастоцитите, антихистамини, нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди.

Трябва да се знае, че продължителната и некомпетентна употреба на тези медикаменти може да доведе до ефекта на бумеранга и вместо да облекчат състоянието, да доведат до повишено зачервяване и оток, сух синдром, повишено вътреочно налягане и глаукома.

Поради потенциалните странични ефекти, тяхната употреба трябва да се прилага под контрола на лекар специалист-офталмолог.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД