Подсилете имунитета  -25%
promotions

10-те най-често срещани причинители на алергия

Алергиите са анормален отговор на имунната система, когато защитните сили на организма реагират на обикновено безвредни вещества в околната среда, като полени, животински косми или храна. Почти всичко може да предизвика алергична реакция, която може да варира от лека до внезапна и животозастрашаваща. По-долу са изборени 10–те най-чести причинители на алергия:

1. Цветен прашец. Излагането на цветен прашец от дървета, треви и плевели може да предизвика сенна хрема или сезонни алергии. Симптомите включват кихане, хрема, запушване на носа и сърбеж, сълзене на очите. Лечението може да включва лекарства без рецепта, медикаменти по лекарско предписание и имунотерапия. За да се предпазите от симптомите в горещите, ветровити дни когато количеството полени е голямо е добре да останете вкъщи при затворени прозорци.

2. Алергия от животни. Протеините, отделяни от мастните жлези в кожата на животните, както и тези в животинската урина или слюнка, могат да причинят алергични реакции при някои хора. Развитието на алергията може да отнеме 2 или 3 години, а симптомите може да не отшумят месеци след приключване на контакт с животното. За развитието на алергия директният контакт не винаги е задължителен, тя може да бъде причинена и от домашния любимец на предходния собственик на дома например. Ако Вашият домашен любимец Ви причинява алергии, дръжте го далеч от спалнята, избягвайте килимите и къпете животното редовно. Честото пускане на прахосмукачка също ще помогне.

3. Домашни акари - микроскопични организми, които живеят в домашния прах. Те виреят в райони с висока влажност и се хранят с мъртвите кожни клетки на хората и техните домашни любимци, както и с цветен прашец, бактерии и гъбички. За да намалите акарите в дома си покрийте матраците и възглавниците с хипоалергични калъфи, перете чаршафите и калъфките на възглавниците всяка седмица на висока температура и се въздържайте от предмети, събиращи голямо количество прах (препарирани животни, пердета, килими и др.)

4. Ужилване от насекоми – Хората, алергични към ужилване могат да получат тежка или дори животозастрашаваща реакция. Симптомите включват голям оток и зачервяване от ужилване или ухапване, което може да продължи седмица или повече, гадене, умора, ниска температура. Рядко ужилването от  насекоми може да причини анафилаксия със симптоми влючващи затруднено дишане, уртикария или обриви, подуване на лицето, гърлото или устата, ускорен пулс, замаяност или рязко спадане на кръвното налягане. За тези силно алергични реакции, веднага след ужилването трябва да се приложи адреналин. Имунотерапия може да се препоръча за предотвратяване на анафилаксия при бъдещи ужилвания.

5. Плесени - те произвеждат алергени, дразнители и в някои случаи, потенциално токсични вещества. Вдишването или докосването на мухъл или спори на плесен може да причини алергични реакции при чувствителни индивиди. Плесените обикновено се намират във влажни места като мазета, бани, тоалетни и др, тъй като, за да растат им е необходима влага. За да се предпазите избягвайте дейности, които могат да предизвикат алергични симптоми, като например почистване на листа. Проветрявайте влажните зони в дома си.

6. Мляко, миди, ядки, пшеница - едни от най-често срещаните  храни, които причниняват алергии. Алергичната реакция се проявява в рамките на минути или часове след изяждане на храната. Симптомите могат да включват астма, уртикария или обриви, повръщане, диария и подуване около устата. Могат да са тежки и да причинят затруднено дишане или припадък. Тези храни, като цяло е добре да бъдат избягвани, но ако няма как да се изключат от диетата, се препоръчва лечение с антихистамини или стероиди. При животозастрашаващи ситуации е необходимо да се приложи инжекция с адреналин (епинефрин).

7. Латекс - използван в ръкавици, презервативи и някои медицински устройства латексът може да предизвика алергия. Симптомите включват кожен обрив, раздразнение на очите, хрема, кихане, хрипове, сърбеж на кожата или носа. Алергичните реакции могат да варират от зачервяване на кожата и сърбеж до анафилаксия – сериозна алергична реакция, която може да причини затруднено дишане, уртикария или обриви и ниско кръвно налягане.

8. Медикаменти - симптомите на алергия към медикаменти, като например пеницилин или аспирин, могат да варират от леки до животозастрашаващи и могат да причинят утрикария или обриви, сърбеж в очите, подуване на устата и гърлото и др. Най-добре е да се избягва употреба на лекарството, но ако това не е възможно се препоръчва лечение с антихистамини или стероиди. При кашлица и lung congestion (задръстване на белия дроб) може да бъдат изписани бронходилатори. При тежки симптоми може да е необходимо приложение на адреналин (епинефрин).

9. Ароматите, съдържащи се в парфюми, ароматни свещи, прахове за пране, козметика и др. могат да имат от леки до тежки последствия за здравето. При повечето хора, симптомите отшумяват след като миризмата е далеч. При някои, многократното излагане причинява задълбочаване на симптомите, които започват да се проявяват по-често и продължават по-дълго. Все още има дебат по въпроса дали реакциите към аромата са истинска алергия или просто отговор на дразнител.

10. Хлебарки - те са не само неприятни и страховити, но и протеинът в техните изпражнения може да бъде обезпокоителен алерген. Използвайте пестициди, за да се справите с тях, а поддържането на чиста кухня, запълването на пукнатини и дупки в подове, стени и прозорци ще предотврати влизането им в дома им.