За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Какво е имунитетът и как да се грижим за него?
Как се развива имунната ни система?

Въпреки че основата за имунното развитие започва, докато плода е в утробата на майката, имунната система на детето все още не е достатъчно развита при раждането. В първите години от детството имунитета се изгражда стъпка по стъпка, като процеса е бавен и завършва, когато се навлезе в пубертета.
При тръгване на детска градина, в по-голямата си част имунната система на детето действа както при възрастните. Въпреки това, поради въвеждането на детето в група от нови хора, организма му е изложен на голям брой микроорганизми, които до този момент са били непознати за него. В следствие на това заболеваемостта временно нараства, докато детето произведе така наречената имунологична памет, след което отново броя на заболяванията намалява.
По време на пубертета, имунната система е напълно развита до нивото на възрастен човек. Въпреки този факт, сравнително често се срещат нарушения на имунната функция при юноши. Остава относително висока честота на алергични заболявания и се появяват и различни автоимунни заболявания, особено при момичета (например заболяване на щитовидната жлеза и ревматични заболявания).
 
Какво е имунитетът и как да се грижим за него?
 
 • Какво представлява имунната система и какво може да я наруши?
 
Имунната система (и нейните характеристики - имунитет, защитни сила), заедно с нервната и ендокринната система, е една от основните системи, необходими за поддържане на съществуването на живите организми. Тя съдържа набор от взаимосвързани клетки, органи и различни съединения, които ни предпазват от отрицателни въздействия, както от външната, така и от вътрешната среда. Тя може основателно да бъде включена сред жизненоважните органи. При нормални условия, имунната система гарантира, че всички процеси в тялото работят гладко. Тя ни предпазва от появата на инфекции, причинени от различни микроорганизми, и при наличие на инфекция, тя се опитва да обезвреди "нападателите" и да възстанови тялото възможно най-бързо. Друга също важна роля на имунната система е да толерира всичко безвредно, което е необходимо за поддържане на  живота в организма.
Въпреки това, в някои ситуации една или повече функции на имунната система могат частично или напълно да бъдат засегнати, което да доведе до възникване на различни заболявания поради имунна недостатъчност, като алергии, автоимунни и туморни заболявания.
 
 • Какви са симптомите на отслабената имунна система?
 
Относително честите симптоми включват различни повтарящи се инфекциозни заболявания и техните усложнения, като най-често засегнати са горните дихателни пътища или  уринарния, или храносмилателния тракт. Отслабеният имунитет може да се прояви често чрез повторен херпес, рани в устата, различни дерматологични разстройства, или под формата на хронична умора и отпадналост.
 
 • Необходимо ли е да се грижим за имунната система?
 
В известен смисъл, ние сме модератори на нашия имунитет и можем активно да го подкрепяме по време на стрес, като го предпазим от срив или отслабване на неговите функции. Освен  промяната на начина на живот, достатъчната физическа активност и качествения сън, инструментите за подпомагане на имунната система също включват:
 
 • ваксинация срещу дадени инфекциозни заболявания;
 • правилно лечение на инфекции и заболявания;
 • да не се подценява периода на възстановяване след заболяване;
 • правилното и добре обмислено прилагане на лекарства и различни хранителни добавки.
 
 • Кога е необходимо да се подсили имунитета?
 
 • в период на нарастване на вирусните заболявания, особено през есента и зимата,
 • по време на бързи промени във времето,
 • в периодите преди и след оперативни интервенции,
 • в периоди на повишен психически стрес.
 
Спортуване и имунна система при учениците
 
Младият организъм, който е физически активен, има по-силни мускули и кости, и здравословните проблемите са рядкост в сравнение с тези, които водят неактивен начин на живот. Рискът от диабет тип 2 е понижен, а тялото е по-устойчиво и има по-силен имунитет. От друга страна трябва да се съблюдава подрастващия организъм да не се претоварва физически, за да не се провокират заболявания. Прекомерната физическа активност води до временен спад в имунитета. Това краткосрочно имуносупресиращо състояние наричано ("отворен прозорец") може да продължи от 3 до 24 часа след много усилена работа, или до няколко дни,  в зависимост от вида на спорта, формата и интензитета на тренировката, индивидуалната физика и по-специално здравословен и хранителен статус.
 
 
дефендилВъзстановяване след остра инфекция
 
 • Как да действаме при остра инфекция?
 
Когато започне остра инфекция на респираторния тракт, е необходимо на тялото да се даде достатъчно почивка, за да получи необходимата енергия, за  мобилизиране на имунната система в борбата и с вирусите и бактериите. Важно е да се приемат течности, лесно смилаема храна с достатъчно количество минерали (като селен и цинк), витамини, микроелементи и фибри.
 
 • Как да подпомогнем имунната система?
 
По време на остра инфекция, както и през възстановителния период, е препоръчително укрепване на организма с добавки, повишаващи имунитета. Процесът на позитивно потискане на имунната функция се нарича имуномодулация. Някои естествени продукти, които могат да се включат, в помощ на имунната система в борбата и с инфекцията са:
 
 • Биологични активни полизахариди ( и по-специално имуноглюкан)
 • Ензими
 • Коластра
 • Пробиотици/Пребиотици
 • Витамин С
 • Минерали (цинк, селен)
 
В случай, че са  спазени всички правила за самолечение и първоначалното състояние не се подобрява или се наблюдава влошаване на симптоматиката, е необходимо да  посетите лекар и да се подложите на по-задълбочен преглед.
 
В България вече може да се намери новата хранителна добавка Defendyl®, която в редица държави е водещ продукт за укрепване на имунитета и първи избор на педиатрите при чести инфекции на дихателните пътища.

 • Defendyl® съдържа естествен биоактивен Имуноглюкан®, който задейства имунните клетки, както и витамин C и минерала цинк, които защитават клетките от окислителния стрес и подпомагат нормалното действие на имунната система. Патентованото вещество Имуноглюкан® е изолирано от гъбата кладница. Многобройни клинични изследвания при деца и възрастни потвърждават неговата безопасност и имуномодулиращото му действие върху имунната система. Defendyl може да се купи в две форми - сироп за деца над едногодишна възраст и капсули за възрастни и деца над седемгодишна възраст. Продуктът може да се приема превантивно по време на повишена опасност от заболяване или когато сте се разболели. Превантивно се препоръчва поне 2-3 месечна употреба без прекъсване. При остри инфекции най-добър ефект има ако вземаме Defendyl® още с първите симптоми на неразположение и инфекция (умора, подсмърчане, болно гърло).