»
»

Шуслерови соли за всеки темперамент


Емоционалните симптоми на минерални дефицити могат да присъстват или не.Те често се наблюдават при случаи с дълбок или хроничен дефицит.
 

Дефицит на ШС Емоционални симптоми
N1 нерешителни, слаби, ниско самоуважение, стрес от финансови операции
N2  силно желание за пътуване, загуба на мотивация, умствена слабост, трудно възприемане на лоши новини
N3 възбуда, последвана от равнодушие и когнитивни нарушения
N4 раздразнителност, семейни проблеми, апатия, тенденция към хипохондрия
N5 нервност, слаба памет, тревожност, напрежение, унилост, депресия, гняв, самосъжаление, чувство за обиденост и липса за уважение от семейството
N6 кошмарни сънища, необходимост от себеутвърждаване, чувствителност към шум, раздразнителност, гняв.
N7 чувствителна, отзивчива натура с физически проблеми, импулсивност и бързо действие
N8 изолация, желание за контрол върху ситуацията, чувствителност към слънце, дълбока скръб и чувство за опрощение.
N9 депресия от твърде голяма чувствителност, безсъние и ниско самоуважение
N10 депресия при влажно време
N11 безсрамие, безхарактерност, хиперсензитивност и чувствителност към студ.
N12 умора, мързел, безактивност и безпокойство за въображаеми проблеми

 


Бременната - голямото чудо на живота. 40-те седмици преди раждането са изключително предизвикателство за организма. Той непрекъснато трябва да коригира загубите на минерални вещества, като често посяга към резервите си. 

Проблеми: Кожата на корема се разтяга максимално, гърдите наедряват. Възможна е появата на стрии. Натрупаните през бременността килограми затрудняват работата на венозната система.

Подходящи соли: Шуслерова сол N1 подобрява еластичността на кожата. Тя помага и при проблеми с вените. Шуслерова сол N7 Магнезиум фосфорикум се грижи за душевното спокойствие.

Дозировка:Препоръчва се 3 пъти дневно по 2 таблетки от всяка сол. 


Вегетарианката: Днес тенденцията върви в посока «без месо». Вече 13% от жените в света съзнателно са преминали на вегетарианска диета.

Проблеми: При едно разнообразно вегетарианско хранене в почти всички случаи здравословното състояние се подобрява. Болестите, причинени от начина на живот ( като диабет например) отслабват. Ако обаче съставяте вегетарианското си меню неправилно, рискувате в организма да настъпят липси и проблеми при усвояването на хранителни вещества ( предимно на витамин B12, D, желязо, калций и белтъчини).

Подходящи соли:Тъй като организмът не може да усвоява желязото толкова добре от растителните продукти ( като бобените храни или аспержите), както от месото, нужно е да бъде подкрепен от Шуслерови соли N2 и N3. Комбинацията от тези соли премахва често срещаната при вегетарианците бледост на тена.

Дозировка: Препоръчва се 3 пъти дневно по 2 таблетки от всяка сол.


Работохоличката: Безкрайни извънредни часове работа, никакво движение, абсолютно изтощение. Краят на работният ден също съвсем не означава край. Работата е достатъчно удоволствие.

Проблеми: Критичната фаза започва когато работохоличките си търсят извинения, за да оправдаят риска със здравето си. Те товарят гърба си с все повече и повече задачи. Прилив на хормоните на стреса циркулира в кръвта им, докато не се появят депресията и проблемите със съня.

Подходящи соли: Шуслерова сол N3 подборява снабдяването на кръвта с кислород и преборва умората. N5 помага при депресия, неврозност и проблеми с отделителната система на нервна почва. Горещата 7 подарява спокойни сънища.

Дозировка: Препоръчва се 3 пъти дневно по 2 таблетки от сол N3 и N5. Горещата седмица се пие вечер на малки глътки, като 10 таблетки от сол N7 се разтворят в гореща вода.


Спортната натура: Джогинг, степер или вдигане на гири, а в обедната почивка спининг. Новото кредо гласи: Стройните жени са по-успели, а мускулите на ръцете и краката – много секси.

Проблеми: Ако препускате с велосипеда три пъти седмично по половин час, ако редовно обувате обувките за джогинг, броят на имунните клетки в организма Ви се повишава с 10%. Ако обаче натоварвате организма си с екстремен фитнес съпротивителните сили отслабват с 15%.

Подходящи соли: Доказано средство при отслабнал имунитет са Шуслерови соли 3 и 7. И двете подсилват съпротивителните сили на организма. Сол N6 стабилизира кожата и лигавиците и по този начин предпазва от инфекции.

Дозировка: Препоръчва се в продължение на четири седмици приема на Шуслерова сол N3 2 таблетки преди обяд, Шуслерова сол N7 две таблетки след обяд, Шуслерова сол N6 2 таблетки вечер.


Пълничката: Повечето жени се оплакват от няколко излишни килограма. Това само по себи се не е проблем, но при всяка втора жена наднорменто тегло може да се превърне в застрашаващо здравето. 

Проблеми: Всеки допълнителен килограм натоварва ставите. Това води до ранното им износване. Изключително много се натоварват сърцето, кръвообращението и обмяната на веществата.

Подходящи соли: Сол N10 стимулира отделянето на излишното количество течности. Сол N5 създава добро насторение, за да не се похапва заради стреса, сол N9 регулира обмяната на мазнините.

Дозировка: Препоръчва се Шуслерова сол N10 – 5 таблетки сутрин преди закуска, Шуслерова сол N5 -  5 таблетки на обяд преди ядене и Шуслерова сол N9 – 5 таблетки преди вечеря.