contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво представляват разширените вени и как да си помогнем?

Краката изискват внимание и грижи. Не пренебрегвайте сигналите, които ви подават. Малките оплаквания могат да доведат до сериозни проблеми след време.
Широко използваното понятие „разширени вени“ е етап от развитието на болестта хронична венозна недостатъчност. Вените се грижат за придвижването на кръвта към сърцето чрез венозни клапи и съкращаване на околните мускули. За разлика от артериите, стените им нямат собствена мускулатура. Колкото повече се движим, толкова повече помагаме на нашето кръвообращение.

Как пречим на нормалното функциониране на вените?
Притискането на кръвоносните съдове и по-високото напрежение, затрудняват изтласкването на кръвта от крайниците към сърцето. Най-големи врагове на кръвообръщението са продължителното стоене на крак, твърде дългото оставане в седнало положение, големите физически натоварвания, наднорменото тегло, честото кръстосване на крака, неудобните обувки и тесните дрехи. Наличието на генетична предразположеност, хормонални проблеми и бременност също могат да повлияят развитието на болестта.

Какво се случва, когато вените не успяват да изтласкват кръвта?
Натрупването на кръв в долните крайници създава по-високо налягане, което в дългосрочен план води до отпускане на венозните стени и уврежда венозните клапи. В резултат се появяват първите симптоми на дискомфорт - усещане за тежест, болка, умора, мравучкане, краката започват да отичат често, появяват се зачервявания.
Със задълбочаването на болестта вените видимо се уголемяват и видоизменят във формата на звездички. Развиват се възпалителни процеси, появява се болка, кожата около глезена става по-крехка, отварят се рани (язви), а в най-тежките случаи се стига и до образуване на тромби.

Как да си помогнем?
Още при появата на първите симптоми е препоръчително да се направи консултация със специалист, за да се вземат своевременни мерки за забавяне или спиране на процеса.
Воденето на правилен начин на живот може да предотврати появата на разширени вени и да подпомогне тяхното лечение. Разходката, карането на колело, плуването или практикуването на друг спорт са препоръчителни. В случаите, в които дълго време оставате в една поза – прав и или седнал, раздвижвайте коленете, глезените, пръстите, ходилата. Оставяйте краката да почиват. Избягвайте сядането с кръстосани крака. Обърнете внимание на обувките и дрехите, високият ток уморява краката, а стегнатите дрехи пречат на нормалното кръвообръщение. Поддържайте здравословно тегло.

Какво представяват компресивните чорапи?
Подходящ метод за превенция и подпомагане на лечението на венозни проблеми е използването на компресивни чорапи. Medilast Medical са компресивни чорапи, упражняващи постепенно намаляващ натиск по целия крак, подобрявайки кръвообръщението. Най-високата компресия е в областта на глезена, намалява до 70% в областта на коляното и достига до 40% в областта на бедрото. Чорапите са изработени  от мека и удобна материя в дължини 3 / 4 и 7 / 8, с размери от S до XXL.
 
  • Клас I 18-21 mmHg  са подходящи да се използват за профилактика и за подпомагане на лечението на средни варикози, варици, варикозни разширени вени, след склеротерапия или хирургическо лечение.
  • Клас II 23-32 mmHg се прилагат по лекарско предписание за подпомагане на лечението на варикози от II-ра степен, след дълбока венозна тромбоза, следоперативно или за превенция на тромбоемболични заболявания. Могат да се използват с подходящи превръзки и в лечението на хронични венозни язви.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД