contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Десет интересни факта за остаряването, които не знаете

Стареенето е биологичен процес, при който в човешкото тяло настъпват физиологични промени. Начинът, по който човек остарява, зависи както от гените му, така и от начинът му на живот. Ето няколко интересни факта за остаряването, които е възможно да не сте срещали до сега:

Какво се случва с тялото ни докато стареем

Факт 1 - При раждане в тялото ни има 350 кости, но в процеса на стареене част от тях се сливат. В резултат на това, скелетът на възрастния човек се състои само от 206 кости.

Факт 2 - При новородените количеството на кръвта в организма е около 250 мл. За възрастния индивид количеството нараства до 4-6 литра, която сърцето изпомпва с 75 удара/минута.

Факт 3 - На всеки час от кожата ни се излющват около 600 000 парченца. Това се равнява на около 700 гр. годишно излющена кожа. Средно един 70-годишен човек е изгубил приблизително 49 кг кожа през живота си.

Факт 4 - Мозъкът и нервните клетки са единствените структури в човешкия организъм, които не могат да се възстановяват. Максималният им брой е налице още при раждането, след което не може да нараства, а само да намалява.

Факт 5 - Поради предишното, главата на човек съставлява 1/4 от дължината на тялото при раждане и едва 1/8 в зряла възраст.

Факт 6 - С напредване на възрастта дихателната честота намалява. При покой възрастният човек прави 12-15 вдишвания в минута. Освен това жените и децата дишат по-учестено от мъжете.

Факт 7 - Около 60-годишна възраст при повечето хора настъпват смущения в дишането. Това е причина 60% от мъжете и 40% от жените да започнат да хъркат по време на сън. Нивото на звука при хъркане е приблизително 60 dB, каквото е нивото и на разговорната реч, но при някои хора може да достигне повече от 80 dB, което се равнява на звука от пневматична бормашина, която пробива бетон. Звук с ниво над 85 dB може да увреди човешкото ухо.

Факт 8 - Възрастният човек изяжда средно 500 кг храна годишно и произвежда 1.7 литра слюнка ежедневно.

Факт 9 - Всеки ден 11.5 литра смляна храна, течности и храносмилателни сокове пътуват из храносмилателната ни система, но само 100 мл се отделят с изпражненията.

Учените откриха един аспект, в който жените стареят по-бързо от мъжете

Факт 10 - Организмът възстановява част от лигавицата на стомаха на всеки 3-4 дни, за да предпази стомаха от действието на киселините, които участват в храносмилането.

Източник Body Worlds, January 2013

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД