За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Готови ли сте за лятото? Посетете нашия ЛЕТЕН МАГАЗИН и се възползвайте от многобройните ни промоции и специални предложения
10 факта за остаряването

1.При раждане в тялото ни има 350 кости, но в процеса на стареене част от тях се сливат. В резултат на това, скелетът на възрастния човек се състои само от 206 кости.

2.При новородените количеството на кръвта в организма е около 250 мл. За възрастния индивид количеството нараства до 4-6 литра, която сърцето изпомпва с 75 удара/минута.

3.На всеки час от кожата ни се излющват около 600 000 парченца. Това се равнява на около 700 гр. годишно излющена кожа. Средно един 70-годишен човек  е изгубил приблизително 49 кг кожа през живота си.

4.Мозъкът и нервните клетки са единствените структури в човешкия организъм, които не могат да се възстановяват. Максималният им брой е налице още при раждането, след което не може да нараства, а само да намалява.

5.Поради предишното, главата на човек съставлява 1/4 от дължината на тялото при раждане и едва 1/8 в зряла възраст.

6.С напредване на възрастта дихателната честота намалява. При покой възрастният човек прави 12-15 вдишвания в минута. Освен това жените и децата дишат по-учестено от мъжете.

7.Около 60-годишна възраст при повечето хора настъпват смущения в дишането. Това е причина 60% от мъжете и 40% от жените да започнат да хъркат по време на сън. Нивото на звука при хъркане е приблизително 60dB, каквото е нивото и на разговорната реч, но при някои хора може да достигне повече от 80dB, което се равнява на звука от пневматична бормашина, която пробива бетон. Звук с ниво над 85dBможе да увреди човешкото ухо.

8.Възрастният човек изяжда средно 500 кг храна годишно и произвежда 1.7 литра слюнка ежедневно.

9.Всеки ден 11.5 литра смляна храна, течности и храносмилателни сокове пътуват из храносмилателната ни система, но само 100мл се отделят с изпражненията.

10.Организмът възстановява част от лигавицата на стомаха на всеки 3-4 дни, за да предпази стомаха от действието на киселините, които участват в храносмилането.

Източник Body Worlds, January 2013