contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

15 истини и заблуди за кариеса

1. Захарта и сладките храни са главна причина за кариес. Истина и заблуда.

Всъщност киселината, произвеждана от бактериите в устата е това, което причинява кариес. Когато консумирате храни, богати на въглехидрати (както е известно не само захарта, но и ориза, картофите, хляба, плодовете и зеленчуците съдържат въглехидрати) бактериите се активизират, разграждат въглехидратите и произвеждат киселина, с която след това се хранят в зъба ви. Скрити в кухината на зъба където четката и конецът не могат да достигнат бактериите продължават да разграждат въглехидратите и  да произвеждат киселини и така кариесът става все по-голям.

Това, което причинява кариеса  не е количеството изконсумирани въглехидрати, а продължителността от време, през което зъбите са  в контакт с въглехидрати.  Ако например ядете много въглехидрати за обяд, това е дълъг контакт,  но ако прекарвате деня, отпивайки сладки напитки, това е непрекъснат  контакт и е много по-опасно за зъбите ви.

2. Консумацията на кисели храни причинява кариес. Истина.

Киселите храни като лимони, цитрусови сокове и безалкохолни напитки не причиняват кариес, но могат да навредят на емайла. Киселините причиняват ерозия на емайла като по този начин отслабват зъба. Ако емайла ви е изтънен това намалява защитата на дентина  .

3. Децата е по-вероятно да имат кариес от възрастните. Заблуда

С помощта на флуора  във водата, пастите за зъби, превантивните грижи кариесът при деца в училищна възраст е драстично намален. За разлика от тях обаче се наблюдава значително увеличение на кариесите при възрастни хора. Причините за това са свързани предимно с начина на живот. Например  някои лекарства причиняват сухота в устата и намаляват слюнката. Тя е от жизненоважнозначение в борбата срещу кариеса, т.к. неутрализира киселините, има дезинфекциращи свойства, отмива бактериите и помага за предотвратяване на залепването  на остатъци от храната по зъбите.

4. Аспирин поставен до болен зъб ще намали зъбобобола. Заблуда

Поглъщането на аспирин е това, което помага за облекчаване на зъбобола. Аспиринът е киселина  и поставяйки го близо до зъба може да предизвика зачервяване и абсцес.

5. Всички пломби имат нужда от подмяна. Заблуда

Пломбата трябва да се смени, ако се счупи или около нея се образува кариес, или ако има зъбна фрактура. Ако нито един от тези проблеми не съществува, пломбата може да се запази завинаги. Пломбите наистина имат продължителност на живот, но това зависи най-вече от оралните ви хигиенни навици и от износването на зъба. Ако си миете зъбите правилно – най-малко 2 пъти на ден с флуоридна паста за зъби и конци или използвате интердентални четки поне веднъж на ден, ще имате по-малко кариеси и пломбите ви нямат да имат нужда от смяна.

6. Ако имате кариес ще разберете. Заблуда

Малките кариеси нямат симптоми. Болката, която ние свързваме с кариес, се получава от  увреждане на нерва при разраснали се кариеси. Лечението на  последните обикновено е свързано с по-сложни и скъпи стоматологични процедури, като лечение на корен и корони. Ето защо от излючително значение е редовното посещение при стоматолог. Важно е да помните, че  появилият се веднъж кариес, не изчезва, а става все по-голям,  навлиза  в  дентина на зъба и  продължава да расте.

7. След като веднъж зъба е излекуван гниенето спира. Истина.

Можете да получите гниене в други части на зъба, но не в лекуваната. След като веднъж кариеса ви е запълнен и спазвате добра техники на четкане и флосинг, обикновено не се получава гниене на това място.

Понякога пломбата остарява и започва незабележимо да се отделя от зъба. Това място е невидимо с просто око,  не може да бъде достигнато и изчистено, бактерията отново прониква в него и гниенето започва от начало.

8. Кариесите е по-вероятно да се появяват между зъбите. Истина.

Навсякъде, където бактерииите  могат  да се скрият (и там където не можете да достигнете с четка и конец за зъби) е потенциално място за развитие на кариес. Например дълбоките вдлъбнатини на предните зъби. Това може да се случи между зъбите, т.к. четката не може да стигне до там, а много хора не използват конци за зъби.

9. Кухините между зъбите спомагат за развитието на кариес. Истина, но зависи от размера на разстоянията.

Ако имате малко разстояние и не можете да го изчистите, е по-вероятно да развиете кариес  там. Големите разстояния са по-лесни за почистване и докато са свободни от бактерии е по-малко вероятно да развиете кариес.

10. Пукнатините в зъбите водят до кариес. Истина.

Ако пукнатините създават място, което не можете да достигнете с четката, има възможност там необезпокоявано да се развиват бактерии и да причинят  кариес. Според стоматолози  пукнатините в зъбите се срещат все по-често, т.к. хората скърцат със зъби  в резултат на стрес и притеснения за пари.

11. Чувствителността на зъбите означава, че имате кариес. Заблуда

Чувствителността на зъбите може просто да означава, че имате свръхчувствителни зъби или,  че ви е оголен венеца. Друга възможна причина е интензивното или грешно четкане на зъбите, което изхабява емайла. Също така може да имате пукнат или счупен зъб или се нуждаете от кореново лечение.

12. Кариесите са основната причина за кореновото лечение. Заблуда

Нуждаете се от лечение на корен, когато е засегнат нерва на зъба. Нелекуваните кариеси в крайна сметка могат да доведат до увреждане на нерва, но има и други причини. Пукнатини, фрактури или други травми на зъба могат да причинят увреждане на нерва, а стискането и скърцането със зъби, също може да бъде причина за лечение на корен.

13. Стискането и скърцането със зъби води до кариес. Заблуда и понякога истина.

Стискането и скърцането със зъби е едно от най-разрушителните неща, които можете да си причините. При нормално дъвчене зъбите се докосват само за милисекунди, докато стискането и скърцането ги поставя под огромен натиск за дълъг период. Това напрежение може в крайна сметка да доведе до увреждане, пукнатини и счупване на зъбите.

14. Не нужно да се притеснявате за кариеси в млечните зъбки. Заблуда

Млечните зъби запазват пространство за постоянните. Ако кариесите не се лекуват, могат да причинят силна болка и развитие на абсцеси. Понякога инфекцията може да се разпространи до други части на тялото и в редки случаи може да бъде изключително сериозна.

15. Миенето на зъбите и използването на конец за зъби е най-добрия начин за превенция на кариеси. Истина.

Определено превенцията е ключът. Трябва да премахнете бактериите от зъбите си, четкайки ги поне 2 пъти дневно с флуоридна паста а зъби и използвайки конец.

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД