contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено

Кратка и забавна история на главовата въшка

3100 - 332 г. пр.н.е. Египет:
Главовите въшки са причинявали сърбеж в главите още от древността. 
Дори древните египтяни са били измъчвани от въшки. Огромни количества енергия са се разходвали в опити да се изгонят тези малки и неприятни паразити. Знаем това, защото сред множеството древни египетски артефакти, мумифицирани трупове и богато украсени гробници, открити от археолозите са открили също древноегипетските средства за защита от главови въшки. Египетските жреци са ползвали метод за лечение, като се обръсвали цялото тяло, така че въшките да няма къде да се скрият. Не е най-научния метод, но най-малкото са се опитвали.

8000 г. пр.н.е. Бразилия:
В света най-старата информация за главовата въшка / гнида– е открита при археологически разкопки в североизточна Бразилия. Екземплярът е бил най-малко на 10 000 години. Въшки също са били открити в Израел, датиращи от 2 000 години, по гребени за коса.

От средновековието нататък:
Въпреки усилията на египетските жреци, въшки и хомо сапиенс са постоянни спътници през средновековието. Главовите въшки не са имали дискриминативно поведение, заразявали са всички прослойки на обществото от крепостни селяни до кралски особи.

1025, Перу:
За да докажем, че главовата въшка е била наистина световен проблем, при разкопки през 2008 г. на две перуански мумии на 1000 години са открити в изобилие главови въшки.
Един от екземплярите е имал 407 въшки върху главата му, а другият е имал впечатляваща бройка от 545.

15-ти век, Мексико Сити:
Според основателя на университета в Мексико Франциско Сервантес де Саласар ацтеките в Мексико Сити са се опитвали с боя за коса, да се отървът от въшките. Те са използвали един продукт, наречен "zoquitl", които е имал двойно действие да боядиса косата и второто му действие е било да се обезпаразитят от въшките.

19-ти век, САЩ:
Някои от най-ранните артефакти открити в САЩ датират от 19 век доказващи наличието на главови въшки. В историческият музей Уисконсин има въшки по костен гребен намерен в Fort Crawford, датиращи от пограничните дни.
20-ти век:

  1939 - 1945 Европа: Ужасяващите окопи на Втората световна война са изглеждали, като перфектната почва за главовата въшка. В действителност обаче през Втората световна война и това е един от  редките случаи, в 
човешката история, когато въшките не са били наистина проблем. Това се дължи на по-честата употреба на пестицид, предназначен главно да унищожава комари причиняващи малария, но който има допълнителна полза като предпазването от зараза от въшки. Не че това е дългосрочно решение.
  1960, в домовете по целия свят: Домашното лечение е станало все по-популярно от 1960 като по това време разпространението на главата въшки се е увеличило с милиони случаи годишно. Както се вижда още с древните египтяни средства за обезпаразитяване са съществували много отдавна. Преди появата на сложни съвременни лечения са били използвани различни предмети от бита. Те включват всичко от майонеза и вазелин до бебешко олио и бензин!

21-ви век:
Обезпаразитяването от главови въшки вече се е преместило от кухнята в аптеката със сложни научно доказани методи за отстраняване на въшките безболезнено, ефективно и бързо.
Днес, ПАРАНИТ е номер 1 марка за обезпаразитяване от главови въшки в Еврoпа.


Паранит шампоан и спрей

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД