Подсилете имунитета  -25%
promotions

Знаем ли всичко за гастрита?

Едно от най-честите заболявания на стомашната лигавица е гастритът, изразяващо се в нейното възпаление. Това е най-често срещаното заболяване на храносмилателната система. В повечето случаи се касае за лигавицата на дванадесетопръстника. При гастрита тя не е сериозно увредена, както при язва и рак на стомаха.


Причини за гастрит


Причините са много и различни, най-често това е свързано с хранителния режим – преяждане, прекаляване с мазни, люти, силно подправени храни. Други причини са силният стрес и прекомерната консумация на алкохол. Много често причина за развитие на гастрит са лекарства, например аспирин и др. Гастрит може да се развие и като последствие от отравяне с химични препарати, хинин, следствие от инфекциозно заболяване, както и от заразяване с бактерията Helicobacter Pylori.


Симптоми


Обикновено гастритът е съпроводен от дразнене в стомаха, тежест, гадене, безсъние, липса на апетит, обложен език, диария или запек, подуване на корема, лесна умора, напълняване или отслабване, лош дъх. Има и хора, които нямат симптоми. Различават се два типа гастрит: остър и хроничен, като хроничният може да бъде повърхностен, хипертрофичен или атрофичен. В зависимост от вида на гастрита са и неговите симптоми.
1. Остър гастрит – болка в областта на слънчевия сплит, лош дъх, гадене и повръщане (които успокояват симптомите за известно време). Може да има леко повишаване на температурата и втрисане, липса на апетит и като следствие обща отпадналост.
2. Хроничен гастрит (повърхностен) – тъпа болка в областта на слънчевия сплит, безапетитие или повишен апетит, киселини, оригване. При хипертрофичния гастрит се наблюдават чести оригвания и силни киселини, апетитът се запазва. Този тип хроничен гастрит е характерен за алкохолиците.
Най-тежката форма на гастрит е атрофичният. Характерно за него е, че болката е постоянна, в устата се усеща непрекъсната сухота или лош вкус. След хранене често се появява диария. Заболелият е блед с изгладен, напукан и червен език.
Диагностициране
След преглед от специалист и установяване на оплакванията на болния, хранителния му режим, начина на живот, налични заболявания и проведени медикаментозни лечения, може да се наложи изследване наречено гастроскопия. Това представлява въвеждане през устата на фиброоптичен апарат, с помощта на който се прави оглед на лигавиците и ако е необходимо се взима тъкан за изследване в лаборатория – биопсия.


Лечение


Когато става въпрос за лечение на остър гастрит, болният трябва да си остане в леглото за известно време. Да се спре приема на храна и да се приемат само течности – вода или чай от лайка. След ден-два може да започне захранване със супи, каши и пюрета.


Хранене


Храненето при гастрит е от особено значение, по времето когато са оплакванията, храната се спира и се приемат само течности, като постепенно в менюто се вкарват каши, пюрета и супи. Извън обострените периоди храненето е не по-малко важно. Храните трябва да се приготвят чрез печене, варене или задушаване. Изобщо не е препоръчително да се консумират пържени, опушени или панирани храни. При гастрит размерът на порциите трябва да бъде намален за сметка на броя хранения в деня и храната трябва да се сдъвква много добре.
Сред полезните храни са хлябове, макаронени изделия, крем супи от зеленчуци (без зеле и други дразнещи стомаха продукти), риба, телешко, пилешко, говеждо, извара, яйца, картофи, моркови, тиквички и др. Трябва да се избягват алкохолът, цигарите, газираните напитки, чайовете със съдържание за кофеин, тлъстите меса, оцет, пикантни и силно подправени храни. Не си лягайте непосредствено след хранене.

Информация: списание Алианс Сървиз