-25% на всички продукти на Avene

Алергия или чувствителна кожа?

Правилната грижа помага на хората, които страдат от много суха, напрегната или сърбяща кожа. Особено през зимата, когато суровите климатични условия и сухия въздух в затоплените помещения засилват оплакванията.

За съжаление, все по-често се случва да използвате даден  крем от години и изведнъж да реагирате на него с алергия.

Неочаквано кожата ви внезапно започва да се лющи, зачервява се и не спира да сърби. Усещате кожата си тревожно изтъняла, а не знаете с какво да компенсирате сухотата, как да премахнете усещането за напрежение, появилите се петна или дразнещия сърбеж.

Факт е, че контактните алергии изискват време – понякога години, в които ден след ден се влиза в контакт с дадена субстанция – докато организмът прояви непоносимост.

Ако веднъж се е стигнало до обострена чувствителност, всяка следваща употреба води до контактна екзема и то вече независимо от продукта, в който е била използвана отключващата алергията козметична съставка. Тогава единственият изход е стриктното й избягване.  Но за целта трябва да бъде установено на коя от съставките в козметичното средство реагира организмът. Това може да стане единствено посредством специален тест при дерматолог или алерголог.

Възможно е специалистът да ви посъветва да преминете към натурална козметика. За разлика от конвенционалните натуралните препарати не съдържат химически вещества, а естествени субстанции, които по-лесно се разпознават и по-добре се приемат от кожата. При това те много по-рядко предизвикват алергични реакции.

Хората, които страдат от кожни алергии, трябва да се насочат към козметични серии, които са пригодени специално за чувствителна кожа. Важно е също така преди закупуването на препарата внимателно да се запознаят със списъка на съдържащите се съставки.

Специални продукти с високи изисквания

Специалните кремове и лосиони за суха и чувствителна кожа трябва не само да компенсират липсата на мазнини и влага, да подобрят еластичността на кожата и нейните бариерни функции, но също да я предпазят от по-нататъшно изсушаване.

Успоредно с това те трябва да съдържат малко, но високостойностни съставки, от които нито една не е позната като възможен провокатор на алергии. Натуралните серии за грижа на кожата трябва да покрият високи изисквания, за да бъдат подходящи продуктите им за хора, страдащи от чувствителна кожа и алергични реакции.

Подходящи са натуралните масла (като маслиново, бадемово, арганово, от гроздови семки и семена на Oenothera biennis) или препаратите с добавка на растителни екстракти (например от нар, мак, брезова кора, водорасли), урея или естествени минерални добавки. Също при душ-геловете и средствата за грижа на косата трябва да се избягват предизвикващите алергии субстанции, съветват специалистите.

Правилото е: колкото по-малко химия, консерванти, оцветители оцветяващи и парфюмиращи вещества, толкова по-добре.

Не трябва да се забравя също, че и някои растителни съставки могат да причинят алергични реакции (напр. невенът, медът, къната). Затова, когато кожата реагира чувствително, е важно преди всичко да се установи алергенът и той да бъде избягван, независимо дали произходът му е химически или растителен.

Огромен брой от всички автопричинени кожни дразнения се дължат на агресивно почистване.

Добре е да се ползват води и тоници за лице без съдържание на алкохол, за да може предпазващия хидролипиден филм по повърхността на кожата да остане незасегнат. Важно е почистващият продукт да бъде щадящ, а още по-подходящо ако в него има и добавени съставки с успокояващ ефект като пантенол, алантоин, хамамелис, алое вера и тн.

При свръхчувствителност е желателно преди покупка на крем да бъде използван  тестер за проба от съответната  козметика, ако серията предлага такива.

Немския козметичен концерн Фарматайс козметикс (Pharmatheiss cosmetics) се отличава с фармацевтично качество и контрол на всички етапи на производство. В България, ексклузивно в аптеките може да откриете козметичните серии Dolivа,Vitamine, Pure skin и Pharma Hyaluron. Във всички тях акцент е и грижата за чувствителната кожа.
В  богатия асортимент крем за лице от марки Doliva и Vitamine,  освен богатството от натурални масла и витамини има и специално добавен Пантенол за успокояване и комфорт на чувствителната, склонна към раздразнение кожа.

Очаквано за качествена и международно утвърдена козметика отсъстват минерални масла, парабени, парафини. Дерматологично тестван е всеки продукт.

Pharma Hyaluron с фармацевтичен клас хиалуронова киселина е иновативна серия козметика с особено висока чистота и качество, заради което с отлична поносимост към кожата.

Pharma Hyaluron предлага специално решение за най-чувствителната кожа. Това е хиалуроновия концентрат – антиейдж и възстановяващ. В него специално е добавен възстановителен комплекс от три съставки: живовляк, кардиоспермум и слънчоглед, те регенерират раздразнената кожа, укрепват кожната бариера, спомагат възстановяването при алергични прояви.