За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Алергия или чувствителна кожа?

Как да се погрижим за кожата?


Правилната грижа помага на хората, които страдат от много суха, напрегната или сърбяща кожа. Особено през зимата, когато суровите климатични условия и сухия въздух в затоплените помещения засилват оплакванията.

За съжаление, все по-често се случва да използвате даден  крем от години и изведнъж да реагирате на него с алергия. Неочаквано кожата ви внезапно започва да се лющи, зачервява се и не спира да сърби. Усещате кожата си тревожно изтъняла, а не знаете с какво да компенсирате сухотата, как да премахнете усещането за напрежение, появилите се петна или дразнещия сърбеж.
Факт е, че контактните алергии изискват време – понякога години, в които ден след ден се влиза в контакт с дадена субстанция – докато организмът прояви непоносимост. Ако веднъж се е стигнало до обострена чувствителност, всяка следваща употреба води до контактна екзема и то вече независимо от продукта, в който е била използвана отключващата алергията козметична съставка. Тогава единственият изход е стриктното й избягване.  Но за целта трябва да бъде установено на коя от съставките в козметичното средство реагира организмът. Това може да стане единствено посредством специален тест при дерматолог или алерголог.
Възможно е специалистът да ви посъветва да преминете към натурална козметика. За разлика от конвенционалните натуралните препарати не съдържат химически вещества, а естествени субстанции, които по-лесно се разпознават и по-добре се приемат от кожата. При това те много по-рядко предизвикват алергични реакции. Хората, които страдат от кожни алергии, трябва да се насочат към козметични серии, които са пригодени специално за чувствителна кожа. Важно е също така преди закупуването на препарата внимателно да се запознаят със списъка на съдържащите се съставки.

Специални продукти с високи изисквания

Специалните кремове и лосиони за суха и чувствителна кожа трябва не само да компенсират липсата на мазнини и влага, да подобрят еластичността на кожата и нейните бариерни функции, но също да я предпазят от по-нататъшно изсушаване. Успоредно с това те трябва да съдържат малко, но високостойностни съставки, от които нито една не е позната като възможен провокатор на алергии. Натуралните серии за грижа на кожата трябва да покрият високи изисквания, за да бъдат подходящи продуктите им за хора, страдащи от чувствителна кожа и алергични реакции.
Подходящи са натуралните масла (като маслиново, бадемово, арганово, от гроздови семки и семена на Oenothera biennis) или препаратите с добавка на растителни екстракти (например от нар, мак, брезова кора, водорасли), урея или естествени минерални добавки. Също при душ-геловете и средствата за грижа на косата трябва да се избягват предизвикващите алергии субстанции, съветват специалистите. Правилото е: колкото по-малко химия, консерванти, оцветители оцветяващи и парфюмиращи вещества, толкова по-добре. Не трябва да се забравя също, че и някои растителни съставки могат да причинят алергични реакции (напр. невенът, медът, къната). Затова, когато кожата реагира чувствително, е важно преди всичко да се установи алергенът и той да бъде избягван, независимо дали произходът му е химически или растителен.

ПОЧИСТВАНЕ . Огромен брой от всички автопричинени кожни дразнения се дължат на агресивно почистване. Добре е да се ползват води и тоници за лице без съдържание на алкохол, за да може предпазващия хидролипиден филм по повърхността на кожата да остане незасегнат. Важно е почистващият продукт да бъде щадящ, а още по-подходящо ако в него има и добавени съставки с успокояващ ефект като пантенол, алантоин, хамамелис, алое вера и тн.

При свръхчувствителност е желателно преди покупка на крем да бъде използван  тестер за проба от съответната  козметика, ако серията предлага такива.


Немския козметичен концерн Фарматайс козметикс (Pharmatheiss cosmetics) се отличава с фармацевтично качество и контрол на всички етапи на производство. В България, ексклузивно в аптеките може да откриете козметичните серии Dolivа,Vitamine, Pure skin и Pharma Hyaluron. Във всички тях акцент е и грижата за чувствителната кожа.
В  богатия асортимент крем за лице от марки Doliva и Vitamine,  освен богатството от натурални масла и витамини има и специално добавен Пантенол за успокояване и комфорт на чувствителната, склонна към раздразнение кожа.
Очаквано за качествена и международно утвърдена козметика отсъстват минерални масла, парабени, парафини. Дерматологично тестван е всеки продукт.

Pharma Hyaluron с фармацевтичен клас хиалуронова киселина е иновативна серия козметика с особено висока чистота и качество, заради което с отлична поносимост към кожата.

Pharma Hyaluron предлага специално решение за най-чувствителната кожа. Това е хиалуроновия концентрат – антиейдж и възстановяващ. В него специално е добавен възстановителен комплекс от три съставки: живовляк, кардиоспермум и слънчоглед, те регенерират раздразнената кожа, укрепват кожната бариера, спомагат възстановяването при алергични прояви.