Коледен магазин

Истини и заблуди за спешната контрацепция

1. Таблетките за спешна контрацепция се използват само при „контрацептивен инцидент“, като скъсан презерватив например.
ЗАБЛУДА
Спешната контрацепция е за жени, които искат да предотвратят бременност след незащитен сексуален контакт. Той може да бъде резултат от „инцидент“ или неизползване на контрацептивни средства.

2. Оралната спешна контрацепция е „хормонална бомба“, която ще съсипе менструалният цикъл.
ЗАБЛУДА
Хормоните, съдържащи се в таблетките за спешна контрацепция могат да променят менструалния цикъл, по време на цикъла в който ги вземате. Това означава, че след прием следващата менструация може да е навреме, по-рано или по-късно от нормалното. След това цикълът обикновено се връща към нормалния си ритъм.

3. Хапчето за спешна контрацепция води до повръщане.
ЗАБЛУДА
Спешната концентрация се понася добре. Въпреки това, както всички медикаменти, може да причини странични ефекти, въпреки, че не всеки ги получава. Ако повърнете в рамките на 3 часа след приема на таблетката се върнете в аптеката и вземете още една таблетка.
И
4. Не мога да приемам таблетки за спешна контрацепция 2 пъти в един цикъл.
ИСТИНА И ЗАБЛУДА.
Задължително трябва да потърсите медицински съвет, ако се нуждаете от спешна контрацепция два пъти през един цикъл.

5. Оралната спешна контрацепция е нещо като мини аборт.
ЗАБЛУДА.
Механизмът на действие на таблетките е за забави или инхибира освобождаването на яйцеклетките. Ако сте бременна, спешнат контрацепция няма да прекъсне бременността Ви.


6. Оказва отрицателен ефект върху фертилитета.
ЗАБЛУДА.
Спешната контрацепция не оказва ефект върху бъдещия фертилитет. Ако имате сексуални контакти след използване на спешна контрацепция, използвайте механичен метод на контрацепция ( презерватив напр.) до следващия Ви менструален цикъл.

7. Мога да я използвам като редовна контрацепция.
ЗАБЛУДА.
Спешната контрацепция не е редовна контрацепция. След незащитен сексуален контакт можете да използвате спешна контрацепция за да предотвратите бременност. Но тя не е 100% ефективна ( защото е възможно вече да сте в овулация преди да приемете хапчето за спешна контрацепция).
Вижте още:

Спешна контрацепция - как и кога?

Продукти за контрацепция