contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Хомеопатично лечение при простудни заболявания (настинка)

ИНФЛУЕНЦИНУМ  - Представлява биомедикамент, приготвен на базата на противогрипна ваксина, следователно той се актуализира ежегодно. Ефектът му е ориентиран предимно към органите на дихателната система и общата нервно-вегетативна реактивност при острите вирусни инфекции (в частност – грип)

Клинични показания - профилактика на грипа и грипоподобните заболявания.

- Rp.) Influenzinum 15СН  - по 5 гранули ежедневно до купиране на симптомите.

- Rp.) Influenzinum 9СН  - 10 гранули седмично (2 седмици подред, впоследствие след месец още една доза от 10 гранули).

NB!  Посочената по-горе схема е клинично изпитана с добър ефект в профилактиката на грипа. Често пъти тя се комбинира с Oscilococcinum, който притежава не само профилактичен, но и проявен терапевтичен ефект по време на острата фаза на заболяването.

 

Когато настинката протича с висока температура, особено при децата има две хомеопатични лекарства, които най-често са показани в такива случаи: АКОНИТ и БЕЛАДОНА.

АКОНИТ -  Внезапно начало няколко часа след излагане на студен вятър. Бързо вдигане на висока температура обикновено над 38.5 градуса, зачервено лице или редуване на зачервено и бледо лице. Често има психомоторно безпокойство, понякога дори и със страх от смъртта. Иска да има някой до него. Изпитва силна жажда за студена вода. Може също да има суха болезнена кашлица. Желае да бъде отвит.

Обикновено след даване на лекарството детето се изпотява и след това заспива.

БЕЛАДОНА -  Внезапно начало с висока температура. За разлика от пациента, който има нужда от АКОНИТ, тук болният обикновено е отпуснат или „отнесен", при много висока температура дори делириозен, като може да се появят и гърчове при малки деца. Кожата е гореща и дори пари. Иска обикновено да бъде добре завит. Влошава се от движение, докосване, ярка светлина. Зениците обикновено са разширени. Може да има пулсиращо главоболие. Може да изпитва жажда за лимонада или лимонов сок. Може да има суха, дразнеща кашлица.

БРИОНИЯ  - е друго често показано хомеопатично лекарство при настинки.

Характерно е бавното и постепенно начало. Температурата може да бъде от субфебрилна до висока. Болният е раздразнителен, желае да бъде оставен сам и на спокойствие. Може да е жаден за големи глътки студена вода. Лигавиците са сухи. Често има суха, болезнена кашлица. Влошава се от всякакво движение и желае да лежи неподвижно. Често има силно главоболие, което може да се подобрява от стегната превръзка или натиск или от студени компреси. Сухи устни. Като цяло обикновено се влошава от топло.

РУС ТОКСИКОДЕНДРОН  - Настинка в резултат на излагане на влажен студ или след престой с мокри крака. Обикновено началото е бързо. Температурата е средно висока до висока. Иска да бъде топло завит и се влошава от студено. Може да има чувство за разбитост и болки по мускулите, които се влошават от лежане неподвижно и се подобряват след раздвижване. Често има замаяност. Може да има болки в очните ябълки при движение им. Обикновено изпитва силна жажда. Може да се появи херпес по устните както и силна хрема с гъст жълтеникав или зеленикав секрет и суха дразнеща кашлица.

ГЕЛСЕМИУМ - „Типичните" за грипа симптоми обикновено доста точно отговарят именно на това лекарство. Обикновено началото е по-бавно - след един-два дни на общо неразположение. Изпитва болки по мускулите и обща разбитост. Температурата обикновено е висока. Има главоболие, хрема. Клепачите са натежали и има болни в очите при движението им. Обикновено липсва жажда. Болният се чувства толкова отпаднал, че иска да бъде оставен на спокойствие. Често има студени тръпки нагоре-надолу по гърба.

 

Дарина Вълканова

фармацевт в аптека Афиа Била гр. Бургас

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД