За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Безглутеновата диета все още лидер в здравословното хранене

Безглутеновата диета все още лидер в здравословното хранене
Безглутеновата диета може и да не допада на някои, но не можем да отречем здравословните й ползи.

Да си припомним какво представлява безглутеновата диета.

Диета, която изключва напълно глутена. Глутенът е микс от протеини в пшеницата и всички нейни подвидове и хибриди. В групата са включени още спелта, камут, тритикале, ръж, ечемик и овес (мненията за последния са противоречиви).

Доказано е, че глутенът може да причинява стомашно-чревни и системни оплаквания при тези, които имат свързани с глутена разстройства – пшеничена алергия, цьолиакия, глутенова хиперчувствителност, глутенова атаксия и херпетиформен дерматит. За тези пациенти безглутеновата диета се е показала като ефективно лечение.

Има случаи, в които безглутеновата диета може да облекчи оплакванията при синдром на раздразненото деберо черво, ревматоиден артрит, мултиплена склероза или ХИВ ентеропатия.

Цьолиакията е най-тежкото проявление на глутеновата алергия. Представлява автоимунно заболяване, при което консумацията на глутен уврежда тънкото черво и води до болезненост и чревен дискомфорт.

Увреденото тънко черво не може да абсорбира ценните вещества от приетата храна, съответно човек започна да страда от недохранване и свързаните с това редица усложнения.

Като разновидност на безглутеновата диета се явяват палео- и кето диетите, тъй като при тях се изисква избягване на хляб и глутен. При кето диетата хлябът и пшеничените продукти се избягват поради високото си съдържание на въглехидрати.

От друга страна палеодиетите ограничават хляба и всички зърна с цел намаляване консумацията на преработени храни и придържане към храни в цял вид - предимно плодове, зеленчуци, месо, яйца и ядки.Лошото състояние на кожата е знак за отслабена имунна система Лошото състояние на кожата е знак за отслабена имунна система
Ако сте от тези, които са склонни да пръскат стотици левове по продукти за красота и така и не успявате да постигнете желания ефект, може би има нещо друго, на което да обърнете внимание.
Подробно
7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина 7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина
Когато сте в нова страна и все още не сте запознати с етикета при хранене, споделянето на обяд или вечеря с местните може да се окаже стресиращо преживяване.
Подробно
Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение
Стресът ни дебне зад всеки ъгъл – вкъщи, на работа, в трафика, в сметките и къде ли още не. 
Подробно
Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД! Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД!
Суперплодът, драконов плод, се среща под различни имена – кактусов плод, питахая, питая…
Подробно
Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола
Решихте да се откажете от обикновената кола и да я замените с диетична такава? Това може би не е най-добрата идея. 
Подробно
Какво е да обичаш някого, който е зодия Рак Какво е да обичаш някого, който е зодия Рак
Според астрологията Рака е един от знаците, който най-често се определя като твърде чувствителен, но същевременно верен до гроб.
Подробно