За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Млечните продукти засилват сенната хрема

Ако от кихавици, течащи носове и сълзящи очи можеше да се произвежда електричество, то почти всеки пети човек на Земята щеше да бъде една мини електроцентрала от пролетта до есента. Статистиката сочи, че приблизително толкова хора страдат от сезонен алергичен ринит или т.нар. „сенна хрема”, характерна за този период от годината. Нерядко тя засяга цели семейства.
Причина за заболяването са полените, отделяни от цъфтящите растения. Те попадат в тялото чрез въздуха, който вдишваме, и предизвикват бурна имунна реакция в организма на алергичните. Симптомите са упорито кихане, сърбеж в носа или очите, запушен нос, водниста хрема, зачервени или подути клепачи, кашлица, главоболие, сънливост.

Защо не трябва да я подценяваме?
Сенната хрема е нож с няколко остриета и не бива да се пренебрегва. Тя значително може да влоши работоспособността. Голяма част от болните се оплакват, че болестта влияе също толкова зле на социалния и най-вече на сексуалния им живот. Запушеният нос пречи на пълноценния сън и в резултат на това се чувстват твърде уморени за секс. Възпалението на носната кухина намалява и обонянието, което не позволява да се усети миризмата на феромоните – онези ароматни вещества, които ни привличат към даден партньор. Заради зачервените очи пък някои хора, особено по-суетните, се чувстват не особено привлекателни и това допълнително понижава либидото им.

Много любопитни са и наблюденията на група холандски учени. Те установили, че симптомите на сенната хрема могат да се отразят върху шофьорските умения по същия начин, както ако сме изпили 2-3 чаши алкохол. Тези ефекти върху когнитивните функции на болния е възможно да намалят способността му да контролира превозното средство.
Сред основателните причини да не пренебрегвате сенната хрема са и някои вероятни здравословни усложнения, до които може да доведе. Ако не я лекувате правилно, рискът да се сдобиете със синузит, отит, дори бронхиална астма не е малък.

Как да си помогнете?
На първо място, препоръчително е като профилактична мярка да се запознаете с годишния поленов календар. Той ще ви насочи кога е цъфтежът на съответните растителни видове, към чиито полени сте алергични. Така ще предвидите периода, през който е добре максимално да ограничите престоя си навън.
Лекарите обикновено препоръчват профилактика и лечение с антихистамини, спрейове или капки за нос, кортикостероиди. Но те само облекчават и блокират симптомите, без да лекуват алергията. Освен това някои от тях имат нежелани странични ефекти, могат да се използват за кратък период от време или натоварват значително организма. За разлика от тях, хомеопатията предлага ефективна, и в същото време напълно щадяща терапия на сенната хрема.

Най-подходящото време да започнете лечение е поне 2 месеца преди началото на симптомите, т.е. ако очаквате хремата да започне през май, още през февруари – март започнете да приемате определени хомеопатични лекарства, с които да намалите свръхчувствителността на организма към полените. Добър вариант за това е Ринитал – 3 пъти х 1 табл. дневно  в комбинация с Шуслерови соли №3 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – по 2 табл. дневно за деца или по 3 табл. дневно за възрастни. А ако симптомите са силни, редувайте по 1 табл. от всяко лекарство на всеки 30 мин. до настъпване на подобрение, след което отново преминете към профилактичната дозировка.
Ринитал облекчава неприятните алергични симптоми, без да предизвиква сънливост или забавени реакции. Възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена, а това води до постепенно намаляване на алергичните прояви. Шуслеровите соли ще помогнат за овладяване на възпалението на носната лигавица и воднистия секрет и ще регулират белтъчния баланс в организма.

Също така в периода на обострена сенна хрема ще почувствате значително облекчение, ако напълно спрете слузообразуващите храни, защото те засилват хремата. Временно преустановете консумацията на всички млечни продукти и ограничете храните, съдържащи глутен, като хляб и тестени изделия.
Пийте голямо количество вода /поне 2 литра дневно/, за да компенсирате загубата на течности от хремата. Същевременно, ако оводнявате добре тялото, намалявате нивото на хистамина в кръвта, което означава, че намалявате и тежестта на алергичната реакция.

За да редуцирате тежестта на алергичните реакции, е нужно да се погрижите за тялото си, да го изчистите от токсини. Спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите. Детоксикацията води до драстично намаляване на симптомите на алергия.

Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни Ракът е причината за смърт при 55% от хората на средна възраст, докато сърдечните заболявания са отговорни за 23% от смъртните в случаи в страните с висок стандарт. Подробно
Бабини зъби за добро либидо, сила и кръвна захар Бабини зъби за добро либидо, сила и кръвна захар Растението бабини зъби (трибулус) от години се използва в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Твърди, че може да повлиява високо кръвно налягане, висок холестерол, бъбречни камъни, сексуална дисфункция, както и да действа като диуретик. Подробно
Различна ли е чревната микрофлора на бебетата родени чрез секцио? Различна ли е чревната микрофлора на бебетата родени чрез секцио? Човешкото тяло е екосистема, състояща се от нашите собствени клетки и различни микроби – бактерии, вируси, гъбички.Повечето от тези микроби живеят в червата ни, образувайки т.нар микробиом. Подробно
Бабини зъби – четири ефекта, от които могат да се възползват жените Бабини зъби – четири ефекта, от които могат да се възползват жените Бабини зъби или трибулус се използва от години в народната медицина и не случайно това растение си е извоювало име на стимулатор на доброто здраве. Подробно
Фейсбук събира информация за сексуалния ви живот Фейсбук събира информация за сексуалния ви живот Дали чрез пряка информация или не, Фейсбук е много вероятно да знае кога последно правихте секс. Подробно
Колко точно полезен е черният боб? Колко точно полезен е черният боб? Черният боб е може би най-здравословната бобова храна, която бихте могли да консумирате.В обвивката се съдържат мощни антиоксиданти, за които се твърди, че намаляват белезите на стареенето Подробно