За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Как да предпазим очите? Съветите на нашите фармацевти
В наши дни почти всяка работа е свързана с писане, четене, водене на сметки и документация, и обикновено всичко това се върши на компютър. Вследствие на часовете, прекарани пред екрана, от които получаваме болки във врата, гърба, кръста, а понякога и по-сериозни проблеми, страдат не само обездвижените ни мускули, но и два много важни органа в човешкото тяло –нашите неуморно работещи очи.

А как почиваме след натоварения работен ден? Лаптоп, телефони, фейсбук, есемес-и, книга, телевизор, кино? Какво е общото между тези неща? Те всички изискват активна работа от нашите очи, защото за тях работният ден не приключва, докато не заспим.

И не случайно почти всеки страда от някакъв проблем с очите. Обикновено се касае за безопасното късогледство, масовото след 50-годишна възраст далекогледство или пък астигматизъм, но има някои доста по-сериозни заболявания, които не се лекуват с поставянето на симпатичен чифт очила, а изискват лечение, дори и операция.
Добрата новина е, че голяма част от тези усложнения биха могли да се предотвратят чрез спазване на лесна очна хигиена и редовни профилактични прегледи при вашия очен лекар.

„Очите са отражение на нашата душа“ е много стара максима, но с много богат смисъл. Нашата душа е здрава, когато ние сме здрави. Не случайно много заболявания засягат наред с вътрешните органи и очите. Например, всички диабетици знаят, че редовно трябва да следят зрението си. А болестите често се дължат на неправилно хранене и нездравословен живот. За да сме здрави и балансирани както физически, така и психически, на първо място трябва да се хравим правилно. Богатата на витамини храна предпазва не само очите ни, но и целия ни организъм. Когато той е здрав, кожата сияе, косата блести, а очите са готови да се справят с целия поток от информация, която ежедневието им предлага.

Очите обичат витамин А. Ако майките или бабите ви са ви казвали едно време да ядете моркови, за да имате здрави очи, то те са били абсолютно прави! Морковите са богати на витамин А, който предпазва зрението от макулна дегенерация и катаракта. Но недейте да прекалявате с тях, защото в противен случай кожата ви може да пооранжавее. Вместо това включете и други плодове и зеленчуци в диетата си, които съдържат и други витамини като С и Е, също много полезни за очите. Ако ежедневието Ви е твърде натоварено и не позволява редовно да си хапвате по някой плод или зеленчук, може да попитате Вашия фармацевт за най-подходящата за Вас хранителна добавка, обогатена с витамини и минерали.

Очите не трябва да пресъхват! Нямаме предвид, разбира се, че трябва редовно да си поплачваме, а говорим за постоянните сълзи, които окото си образува, за да се овлажнява и да се предпазва от инфекции. Различни фактори като възраст, лекарства, контактни лещи, сух климат, вятър, климатици и други могат да намалят това естествено овлажняване и да доведат до сухота в ухото, неадекватно сълзене и влошаване на зрението. Най-лесният начин за възстановяване на нормалното овлажняване е употребата на капки за очи – т.нар. „изкуствени сълзи“ като СуперОптик. Те са безопасни за окото и удобни за поставяне. Те овлажняват и образуват защитен филм върху повърхността на окото. Съдържат натриев хиалуронат и декспантенол, които по естествен път възстановяват хидратацията, подпомагат регенерирането, предпазват и подхранват повърхността на окото. Комбинирайте с капсулите за вътрешно приложение Супероптик, които съдържат лутеин и зеаксантин, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали за защита от оксидативен стрес и намаляване на чувството на умора.
Когато нещо ни е много ценно, казваме, че го пазим като очите си. А как пазите очите си? Винаги ли носите слънчеви очила, когато сте навън? Дори и в облачно време УВ-лъчите от слънчевата светлина могат да увредят очите ви. Ето защо е препоръчително винаги да носим слънчеви очила, когато сме навън като избираме очила със 100% защита срещу УВ-А и УВ-Б лъчите, които неусетно могат да нанесат сериозни поражения върху зрението. И не само слънчевите очила са задължителни. Някои професии и спортове крият повишен риск от увреда на очите, затова е редно да се практикуват с предпазни очила, каквито са и очилата при работа с компютър.

А както казахме в началото, работата с компютър е сериозно предизвикателство за нашите очи, което често води до главоболие, замъглено зрение, напрегнатост, сухота. Най-доброто средство срещу тези оплаквания е да ограничим максимално гледането в екрана, но това не винаги е възможно, затова е редно да се спазват някои правила, които могат да облекчат натоварването:
- преместете екрана така, че очите ви да са на нивото на върха на монитора: така ще гледате леко надолу при работа с него
- разположете работното си място така, че върху монитора да не се отразяват светлини от прозореца и други източници
- почивайте за кратко на всеки 20 минути, а на всеки 2 часа си вземайте 15 минути почивка
- мигайте често.
Уверете се, че коригиращите очила, които носите са най-подходящите за вас! Понякога диоптрите се променят, което налага и промяна в очилата ни – иначе рискуваме оплакванията от главоболие и напрежение в очите да се засилят. Единственият начин да сме сигурни, че всичко е наред, е редовно да проследяваме остротата на зрението си чрез редовни посещения при очен лекар.

Разбира се, редно е да споменем за масово употребяваните контактни лещи. Много са удобни, особено при спорт, носене на слънчеви очила или когато искаме да изпъкнем с красив грим, но и те носят рискове. Не трябва да прекаляваме с носенето им, или да спим с тях и при поставянето/свалянето им е задължително да спазваме стриктна хигиена. Ако се придържате към тези правила, не би трябвало да има проблем с тях.