До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Не търсете щастието някъде другаде ... то е при Вас

Не търсете щастието някъде другаде ... то е при Вас
Щастието е емоция, състояние на духа, прекрасно настроение, спокойствие, усмивка, свобода, удоволствие, любов... и във всички тези определения е толкова субективно и присъщо състояние на човешката психика. Щастието осмисля живота ни.

Седемте вида любов според психологията

Още в Античността Аристотел го нарича най-висшето благо, към което се стреми всяко човешко същество. А в основата на учението на епикурейците стои щастието и пътищата за неговото достигане. В различните религии щастието също се свързва с различни представи. Стремежът към щастие продължава и днес, той е естествен начин да подреди човек живота си.

Днес мнозина свързват щастието с материалните неща, които притежават или биха искали да имат. Или пък с постигнатите успехи, с по-голямата заплата, с по-значим пост, който заемат. За други щастието е по-скоро духовно удоволетворение, щастието е здравето, децата, сплотеното семейство, обичта на любимия човек... Хората го откриват в различни неща, в зависимост от средата, в която живеят, наложените стереотипи, както и според собствените си убеждения и ценности.

Тези, които твърдят, че не са намерили щастие, често се втурват да го търсят... Впускат се в неподходящи връзки, в необмислени пътувания, заминават за чужбина, приемат предложения за работа на позиция, която е неподходяща за тях и им отнема цялата енергия и насладата от постигнатото... Примерите са много. Дали обаче тогава те се самоопределят като щастливи?!

Дали не се оказва, че понякога в стремежа си да достигнем щастието, то леко ни се изплъзва, тъй като то е тук, при нас, а ние го подминаваме, вперили поглед в друга, противоположна, посока?!

А дали пък просто сме свикнали да преследваме щастието и обзети от динамиката, не си позволяваме да поспрем, да се огледаме и да позволим сами на себе си да бъдем щастливи?!

Оказва се, че без значение къде сте, с какво точно се занимавате и какво притежавате – можете да се радвате на щастие. Щастието е вътре във Вас – бъдете благодарни за това, което имате, колкото и незначително да Ви се струва; радвайте се на малките неща от ежедневието; уважавайте човека срещу Вас. Скоро ще осъзнаете, че не е трудно да изпитвате щастие.

Помнете, че само Вие контролирате своите мисли и чувства! Дали сте щастливи зависи само и единствено от Вас и Вашите мисли. Ако постоянно мислите какво нямате, колко сте нещастен или как нямате късмет, как не постигате успехи – все повече ще изпитвате разочарование, тревожност, безпокойство, а е възможно и да стигнете до депресия или всички тези мисли да ви причинят дори безсъние. В тези случаи, ако не можете да си помогнете сами, препоръчително е да потърсите специализирана помощ на психолог или психотерапевт.

Но все пак не забравяйте, че щастието започва отвътре, от душата! То е личен избор. И само Вие единствено можете да вземете решение – дали да сте щастливи или да сте нещастни.

И вие ли сте от хората, които се страхуват от успеха?

И не чакайте да дойде утре или да станете по-добри, за да сте щастливи. Бъдете щастливи тук и сега, в настоящия момент, така животът Ви ще стане още по-хубав!

Снимка: Designed by ijeab - Freepik
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД