До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Няколко уникални черти на червенокосите, освен косата

Няколко уникални черти на червенокосите, освен косата
Червенокосите се забелязват по-лесно в тълпата от блондините и брюнетите. И това не е странно, при положение че само около 2% от световната популация има естествени червени кичури.

Цветът на косата и свързаните с него здравни рискове

Техният цвят на косата не е единственото, което ги отличава от останалите  – генетични различия се откриват в различни техни черти, от прага за болка до това колко лесно посиняват след нараняване.

Червеният цвят на косата се дължи на синтеза на феомеланин – тип меланин. При тях се открива изобилие от този меланин и много малко еумеланин, който варира от кафяв до черен. На повърхността на меланоцитите се среща протеин, известен като MCR1. Щом той се активира, меланоцитите започват да произвеждат преимуществено еумеланин пред феомеланин.

При червенокосите обаче MCR1 има различни ефекти – активирането му води до образуване на повече феомеланин, отколкото еумеланин. Тази генетична вариация на MCR1 е рецесивна, което значи, че за да се прояви, трябва или и двамата родители да са червенокоси (100%), единият да е червенокос, а другият носител (50%), и двамата да не са червенокоси, но да са носители (25%).

Червена коса и сини очи е рядка комбинация

Само 1-2% от населението имат червена коса, а честотата на сините очи е около 17%. Съответно вероятността и двете черти да се срещнат в един индивид е малка. Повечето червенокоси имат кафяви, зелени или пъстри очи.

Червенокосите имат нужда от по-високи дози анестетици

Възможно е по време на операция червенокосите да изискват упойки в по-големи дози. В проучване от 2004 г. червенокоси жени изисквали до 20-30% по-високи дози от други жени за постигане на идентично ниво на седация. Подобен експеримент е проведен с мишки – животните с MCR1 мутация също изисквали по-високи дози анестетици. Учените смятат, че генът принадлежи към семейството на гени, свързани с болката, затова червенокосите са по-чувствителни към нея. Генетичната мутация може да засегне и активността на ендорфините – естествени обезболяващи субстанции в организма.

Червенокосите са по-чувствителни към топло и студено

Смята се че MCR1 води до повишена активност на гена за усещане на температурата, което прави червенокосите по-сетивни към нейните промени.

Червенокосите са по-склонни да посиняват

Те имат нормални нива на кръвни клетки и съсирват кръвта както всички други, но прочуване от 2006 г. открива, че посиняват по-лесно.

Червенокосите е по-вероятно да бъдат левичари

Има ограничени научни проучвания относно вероятността на червенокосите да бъдат левичари. Левичарството също е рецесивна черта, срещаща се в 10-12% от населението. Тъй като рецесивните черти са склонни да идват по двойки, вероятно левичарството е по-често сред червенокоси.

Косата на жената е едно от най-големите и оръжия
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД