До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Цветът на косата и свързаните с него здравни рискове

Цветът на косата и свързаните с него здравни рискове
Много хора не осъзнават, че докато цветът на косата може да даде само минимална информация относно характера на човек, то той подсказва доста за здравето му.

Вижте какво може да каже оттенъкът на кичурите ви за вашето здраве.

Кафявата коса, най-често естествено срещаният цвят на косата, е най-грубият и дебел тип коса. Това обаче не значи, че е най-гъстата коса, защото брюнетите имат по-малко на брой косми в сравнение с блондини и червенокоси. Според Women’s Health това значи, че брюнетите са най-застрашени от косопад предвид по-малкото количество косми, което имат. Кафявата коса се определя от повишен меланин. Той се свързва с по-малка честота на кожни проблеми, но по-висока вероятност за никотиново пристрастяване. Никотинът се натрупва в тъкани, съдържащи меланин (според проучване от 2006 г). Меланинът забавя метаболизирането на никотина, което води до по-бързо пристрастяване. От друга страна брюнетките са по-предпочитани за брак, тъй като мъжете ги намират за по-стабилни и отговорни. 

Лошите навици, които съсипват косата ни

Русата коса е втората най-разпространена в популацията е често се свързва с привлекателност и сексапил. Мъжете е по-вероятно да предложат помощ на блондинка, отколкото на жена с друг цвят на косата (поне според проучване на Men’s Health). Лошата новина за блондините е, че русото се свързва с по-малко меланин в кожата, което ги прави податливи на кожни и очни проблеми. Според проучванията, ако сте с руса коса и сини очи, сте с повишен риск от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Състоянието е водеща причина за слепота сред американци на възраст 50 и над 50 години. То обаче може да бъде предотвратено, ако предпазвате очите си от излагане на слънчева светлина с помощта на слънчеви очила. Освен това русокосите са с по-висок риск от развитие на меланом.

Привилегиите, които носи русият цвят на косата

Червената коса е най-рядката. Според ВВС само 1-2% от населението на Земята има естествено червена коса и повечето се намират в северна Европа. Интересното е, че тези хора често биват с по-високо самочувствие, поради разпространеното сред останалите мнение, че червеният цвят на косата се свързва със „страст“ и „огненост“. В Men’s Health се посочва, че червенокосите водят доста по-активен полов живот в сравнение с останалите хора. Що се касае да здравето, шокиращо проучване установява, че червенокосите са по-застрашени от болестта на Паркинсон. Генетичната мутация, водеща до цвета на косата им, е отговорна и за развитие на това дегенеративно заболяване. Същата мутация прави червенокосите по-малко чувствителни към анестезия. Слънцето също може да представлява проблем за тях. Според ВВС червенокосите произвеждат повече витамин Д, което значи, че липсата на слънчево излагане не би трябвало да ги притеснява както останалите.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД