От дълго време съществува вярването, че калорията си е калория, независимо дали идва от бекон или от броколи. Поемайте по-малко калории, отколкото горите и ще слабеете.
Вярно е, че калорията се равнява на определено количество енергия, но веднъж поета в тялото, нещата са доста по-сложни.
Макро ефекта.
Истинската калорична стойност на ефекта може би варира от това, което е отбелязано на етикета според „термичния ефект“ – енергията, необходима за смилане и преработка.
Най-добрият пример за това е протеин, който има по-висок термичен ефект от въглехидрат или мазнина, следователно по-малък процент от неговите калории (4 калории на грам) ще могат да се складират в тялото.
В проучване хората, които получавали 25% от калориите си от протеин, изгаряли 227 калории повече от тези, които приемали само 5% калории от протеин. Така че ако 100 гр пилешки гърди съдържат 100 калории на хартия, до 35% по-малко от тези калории ще бъдат в действителност абсорбирани. Освен това калориите от протеини ни държат сити по-дълго време.
Сметката с въглехидратите.
Когато хората се хранят еднакво, с изключение на пълнозърнести срещу рафинирани зърнени храни, консумиращите храни като кафяв ориз и пълнозърнест хляб горели с около 100 калории на ден повече в сравнение с тези, които ядат рафинираните варианти.
Обяснението е, че тялото трябва да работи по-усилено, за да изгаря
храни, съдържащи по-малко преработени въглехидрати, съответно гори и повече калории.
100 калории от киноа не са като 100 калории от кока-кола, когато става въпрос за
отслабване. В тази връзка учените докладват, че калориите от захарни напитки играят особена роля в здравните проблеми и увеличаването на риска от болести, дори и когато бъдат консумирани с контролиране на калориите и не водят до наддаване на тегло.
Формата има значение.
Всеки вид преработка – готвене, изстискване, рендосване – разкъсва клетъчните стени в храните като по този начин намалява енергията, необходима на тялото, за да ги
храносмила.
Едно проучване показва, че гладът след хранене е доста по-изразен, когато храненето се състои от по-течни калории. Съответно по-плътните храни намалят повече глада, което помага за намаляване общия прием на калории.
Ядките заслужават внимание.
Количеството
енергия, набавяно от ядки като бадеми и орехи, е с до 30% по-малко, отколкото преди се смяташе. Някои от калориите в ядките се намират в трудни за смилане клетъчни стени, така че в крайна сметка не получаваме всички калории от ядките. Вероятно поради тази причина проучванията не могат да докажат, че консумацията на плътни ядки води до наддаване на тегло.
Гледайте часовника.
Приемането на калории в определено време на деня може да ги направи по-малко калорични. Биологичните ни часовници влияят върху начина, по който тялото се справя с получените калории, а той работи най-усилено сутрин. Затова закусвайте като цар и вечеряйте като просяк!