Притеснени сте за здравето на простатата си?
Или простатата на вашия съпруг?
Добрата новина е, че това, което ядете
ИМА значение и чрез него можете много да си помогнете.
Има много доказателства, че правилното хранене и активният начин на живот могат да предпазят
простатата от заболявания, както и значително да забавят прогресията при рак.
Риба
Определени риби зареждат тялото с добри мазнини, които предпазват от възпаление в тялото (пъстърва, сьомга, сардела). Учените определят възпалението на простатата като опасно състояние, което би могло да предразположи към възникване на рак.
Омега-3 са мастни киселини, които телата ни не могат сами да си правят, затова трябва да си ги набавяме от добри хранителни източници. Ако не си падате особено по рибата, бихте могли да си набавяте
омега-3 от семена, ядки, зехтин и други растителни масла.
Берита
Оксидативният стрес е бич за организма. Той се причинява от свободните радикали, които са токсични отпадни продукти на метаболизма. Оставени без контрол, те могат да създадат хаос в тялото, водещ до оксидативен стрес и заболявания. Антиоксидантите са тези, които неутрализират и премахват свободните радикали от тялото. Чудесен източник на антиоксиданти са беритата, особено ягоди, малини, боровинки, къпини.
Сготвени домати
Ликопенът е друг добър източник на
антиоксиданти, който се открива в клетъчните стени на доматите. Сготвеният ликопен се усвоява по-лесно от тялото, което може директно да изпрати антиоксидантите от него към простатата. Чудите се как да ги сготвите? Като доматен сос, паста, сок, а най-добре в зехтин.
Броколи
Броколите съдържат фитохимикала сулфорафан, за който се твърди, че може да набелязва и убива ракови клетки, без да засяга здравите клетки на
простатата. Проучванията предполагат, че консумацията на броколи може да намали риска ви от заболяване от рак на
простатата. Не ви допада вкуса на броколите? В семейството им има други зеленчуци със сходни качества – зеле, кейл, карфиол, брюкселско зеле.
Зелен чай
Друг чудесен източник на антиоксиданти е зеленият чай. Както многократно сме споменавали, той съдържа катехини (най-важните са епигалокатехин-3-галат и епикатехин), за които се смята, че са антиканцерогенни и антимутагенни (предпазват здравите клетки от мутации).