Ядките са идеалният избор – богати на протеини и полезни мазнини,
фибри, антиоксиданти и
минерали.
Добре, това всички го знаем, но знаете ли, че ядките още съдържат естествени химикали, които могат да попречат на
храносмилателната ви система да усвои цялото това богатство от ценни хранителни вещества?
Ядките съдържат ензимни инхибитори, които, както се подразбира, се свързват с някои ензими и блокират функцията им.
Тези ензимни инхибитори са полезни за ядките, тъй като ги предпазват от преждевременно покълване, но в храносмилателната система на човек „разбъзикват“ нормалното храносмилане и усвояване.
Семената и ядките съдържат и малко количество фитинова киселина, която храносмилателната ни система не може да преработва.
Консумацията на големи количества сурови ядки води до чувство на тежест, дискомфорт, дори
гадене и създава напрежение върху храносмилателната система, което е особено неприятно за чувствителните стомаси.
Ето защо е препоръчително винаги да активираме ядките си!
Активирането на ядките е древна практика, която не изисква нищо особено – просто накисване на ядките във вода и последващото им изсушаване.
Как да активираме ядките си?
Накиснете ядките в купа с подсолена вода, така че водата да ги покрие напълно.
Оставете ги да престоят (вметваме, че различните видове ядки изискват различно време, за да бъдат активирани, но най-лесно е просто да ги оставите за през нощта).
Извадете ядките от водата и оставете да изсъхнат.
Имайте предвид, че активираните ядки не могат да престояват дълго време, затова когато ги активирате, си пригответе количеството, което ще изядете през следващите ден-два.