Когато минавате покрай рафтовете със специални предложения в хранителния магазин и пред очите ви изскочи зеленчуковия чипс като по-
здравословна и по-нискокалорична алтернатива на обикновения картофен, твърде вероятно е да се почувствате изкушени да опитате.
Та нали все пак това са моркови, цвекло, лилав картоф, пащърнак… все полезни зеленчуци. Че и био! На всичкото отгоре когато започнете да го ядете, ще установите, че той наистина е адски вкусен! И е много лесно да превишите препоръчителната дневна доза, която едва ли е повече от шепичка.
Според специалистите обаче зеленчуковите чипсове съдържат повече мазнини и наситени мастни киселини от останалите чипсове.
„Проблемът с тези чипсове е, че хората често гледат на тях като на по-добра алтернатива, но това не е така. Чипсът си е чипс, независимо от какво е направен и е много вероятно да съдържа по-високи нива наситени мазнини и сол, отколкото някои известни марки обикновен чипс.“
Специалистите казват още, че понякога тези чипсове се предлагат дори в клиники за редукция на телесното тегло и биват консумирани от пациентите в порции два пъти по-големи от препоръчителните и здравословните.
Така че внимавайте с чипсовете без значение от какъв произход са. Защото, както казахме вече, за колкото и „з
дравословен“ да бъде представян – чипсът си е чипс. Но пък за сметка на това е наистина вкусен.