Пицата е любима храна на милиони по света. Въпреки че някои видове пица са вредни, други по-малко преработени пици биха могли да бъдат здравословни.
Като повечето храни, по-преработените пици (замръзените например) често са с повече нездравословни съставки в сравнение с прясно приготвените. Замръзените и фаст фууд пиците съдържат консерванти, оцветители и вредни мазнини. Трябва да се отбележи, че всички пици (без значение пресни или не) се приготвят от рафинирано бяло брашно, което е бедно на фибри, не особено полезно за здравето и води до наддаване на тегло. Изключение правят пиците, приготвени от пълнозърнесто брашно.
Повечето пици са с високо съдържание на калории и натрий, тъй като са покрити със сирена, солени меса и други висококалорични топинги. Като допълнение, някои пици съдържат добавена захар в коричката, в топингите и сосовете. Редовната консумация на рафинирани захари увеличава риска от хронични заболявания като затлъстяване и сърдечни болести.
Наистина, повечето пица са с високо съдържание на калории, мазнини и сол, но тези приготвени със свежи съставки могат да бъдат добър избор. Традиционна пица, приготвена от брашно, мая, малко мазнина, доматен сос и свежо сирене би могла да бъде полезна. Много вериги пица предлагат пълнозърнесто и безглутеново тесто, както и здравословни топинги от свежи зеленчуци и билки.
Като заключение, много от пиците са вредни поради високото съдържание на калории и сол, но има начини да направим пицата си по-здравословна като избираме пълнозърнесто тесто и свежи съставки.