Кивито не просто е вкусно, но е и пълно с хранителни вещества като фолати, калий, витамин К, витамин Е, фитохимикали и какво ли още не. И ползите му не свършват дотук.
Ето някои от най-ценните му качества:
1. Помага за поддържане на идеалното телесно тегло.
Кивито е добър източник на фибри, които засищат и създават усещане за пълнотa. Експертите съветват да се консумира небелено, защото в обвивката му се съдържат над 50% от всички фибри. Същевременно кивито е бедно на калории, захар и мазнини. Средно по размер киви съдържа около 7 грама захар, което се равнява на 1/3 от количеството в една ябълка.
2. Помага за понижаване на кръвното налягане.
В едно проучване участници с леко завишено кръвно налягане консумирали по 3 кивита или по 1 ябълка на ден. В края на проучването тези, които консумирали кивита, имали по-ниско кръвно налягане. Въпреки това изследователите предупреждават, че не може да се разчита на този плод като единствено средство за понижаване на кръвното налягане.
3. Засилва имунитета.
Кивито съдържа и витамин С, за който е всеизвестно, че допринася за здравата имунна система. 1 чаша киви ви снабдява с до 273% от препоръчителната дневна доза витамин С.
4. Подобрява зрението.
Кивито съдържа лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които предпазват очите от УВ лъчение, цигарен дим и замърсен въздух. Според едно проучване плодът намалил макулната дегенерация при участници с около 36%.