До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Осигурете си добро здраве като по-често ... рисувате

Осигурете си добро здраве като по-често ... рисувате
Сигурно ще има хора, които веднага ще кажат, че не могат да рисуват, не знаят как или се справят зле с това занимание... Не се тревожете! Никой не очаква от вас да сте следващия Пикасо. Можете да рисувате когато и както си поискате, просто така – за удоволствие.

Точно в това се изразява лечебната сила на изкуството – то лекува не само душата на човек, а и неговото тяло. Редица изследвания доказват, че творческите занимания допринасят както за намаляване на стреса и депресията, така и за облекчаване симптомите на голяма част от хроничните заболявания. Изразявайки нашата креативност и въображение, ние откриваме своята идентичност и задействаме енергийните нива на изцеление на собственото си тяло.

Когато творим, ние имаме време да медитираме и да размишляваме. Творчеството винаги носи радост, възпитава ценности, помага ни да вземем решение и не на последно място ни носи усещането за удовлетвореност.

Няколко причини защо е полезно да имате хоби

За да усетите лечебната сила на рисуването, не е нужно да разполагате с много свободно време. Набързо надрасканите линии на празното листче пред вас, докато пиете кафето си сутрин или докато се возите в автобуса, ще ви помогне да се освободите от напрежението и от стреса от натовареното си ежедневие, да осмислите емоциите си и да се почувствате доста по-спокойни. Ако до сега не сте го правили, опитайте!

Независимо дали ще нарисувате нещо абстрактно или ще се опитате да нахвърляте това, което виждате около себе си, това пак е художествено изразяване. Рисуването също помага човек да се справи със съзнателно или несъзнателно подтиснатите чувства, като им придаде физическа форма. Ето защо психолозите често предписват арт терапия на пациенти, които са претърпели психологическа травма – рисуването им помага да се освободят емоциите в безопасна, незастрашаваща ги среда.

Ако се чувствате потиснати, изберете си ново хоби

Колкото и да се стараем, често това, което се опитваме да нарисуваме, не се получава толкова сполучливо, колкото сме си го представяли. Не бързайте да се разочаровате! Това също носи нещо положително за вас – от една страна се научавате бързо да се справяте с разочарованието, а от друга - научавате се да се адаптирате и измисляте креативни решения на проблемите, т.е. да мислите извън рамките. Творческите умения за решаване на проблеми са изключително полезни в ежедневието, тъй като тренират мозъкът ви бързо да намира решение, когато следващият път се сблъска с някакъв проблем.

Проучванията показват, че творческото изразяване спомага за подобряване функцията на имунната система, намалява стреса, повишава настроението и понижава кръвното налягане. Този целебен ефект най-добре може да се забележи при пациенти по време на болничен престой – тези, които се докосват до изкуството, се лекуват по-бързо и имат по-добро цялостно възстановяване.

Разбира се, никой не твърди, че ако имате сериозно животозастрашаващо заболяване и нарисувате картина, мигновено ще оздравеете. Но положителните емоции, които ще се задействат при заниманията с изкуство, определено ще окажат положителен ефект върху ежедневието ни и ще подобри лечението, което провеждате.

А при хора в добро здраве рисуването би било една много ефективна превантивна терапия. Творческият процес ще ви накара да се чувствате по-щастливи, по-малко тревожни и по-уверени в себе си.

Снимка: Anna Kolosyuk on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД