До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?
Едно от най-често срещаните притеснения на тези, които от скоро са родители, е дали бебето изяжда достатъчно количество мляко. Няма значение колко книги за отглеждането на бебето сте изчели по време на бременността, винаги ще имате още и още въпроси.

Как да научите бебето наистина да „спи като бебе“

Ето някои основни насоки относно храненето на малките бебета, които биха ви помогнали:

През първият месец новородените бебета трябва да се хранят често на всеки 2 до 3 часа – това означава от 8 до 12 пъти на ден. Ако кърмите бебето, възможно е то да огладнява по-често и да се наложи да го храните на всеки час и половина, като го оставате да суче от гърдата средно от 10 до 20 минути. Някои бебета заспиват докато сучат, затова се уверете, че сучи и преглъща.

Ако през първите няколко седмици бебето спи и не се събужда самостоятелно, за да се храни, ще трябва вие да го събудите и да му дадете мляко – така ще му създадете някакъв режим.

В първите дни бебето изяжда приблизително от 50 до 85 мл при всяко хранене, а след месец то ще започне да изяжда по около 120 мл на всяко хранене.

Независимо дали кърмите или хранете бебето с шише, колкото повече расте вашето бебе, апетитът му ще се увеличава. Когато стане на 4 месеца, на всеки 3-4 часа то ще изяжда от 120 до 150 мл мляко. Вашият педиатър ще ви посъветва в кой момент да започнете да захранвате бебето с други храни и дали да изчакате още.

На 6-месечна възраст бебетата изяждат около 230 мл кърма или адаптирано мляко.

Имайте предвид, че количеството мляко, което вашето бебче ще изяжда, може да варира в различните дни. Например, възможно е някои от дните да иска да хапне по-голямо количество за сметка на други дни, когато може да изяде по-малко. Доверете се на бебето си, то интуитивно усеща от колко храна се нуждае.

Ако сте наблюдателни, скоро ще се научите да разпознавате кога вашето бебе вече се е нахранило. Например, когато вече е сито, то се отдръпва от гърдата или от бутилката, стиска устнички и извърта глава, когато го подканяте да сучи или заспива докато се храни.

Когато бебето ви се храни достатъчно, ще забележите че:

1. Памперсите са пълни – през първите дни след раждането за едно денонощие ще имате 1-3 напишкани плюс 1-3 наакани памперса. Когато навърши 1 месец бебчето ви ще пълни минимум 6 напишкани плюс 1-3 наакани памперса за денонощие.

2. Бебето ви става все по-тежко - след първите 2 седмици бебето ви ще наддава 100-200 г на седмица до достигането на шестия си месец, а след това, в периода от 6-ия до 18-ия месец, теглото му ще се повишава с 85-150 г на седмица.

3. Вашето бебе е бодро и щастливо - дете, което се храни добре, изглежда бодро, щастливо и е активно.

Все пак ако имате притеснения, че бебето ви не се храни достатъчно или забележите, че все по-често отказва да се храни, спи повече от нормалното, или нещо друго ви направи впечатление, консултирайте се с Вашия педиатър.

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Не се притеснявайте, въпреки че от скоро сте родител, скоро ще се научите да се доверявате на инстинктите си и ще знаете в кой момент от какво точно се нуждае вашето бебе.

Снимка: Lucy Wolski on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД