До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ранни симптоми - признак за автоимунно заболяване

Ранни симптоми - признак за автоимунно заболяване
Автоимунните заболявания представляват състояние, при което Вашата имунна система става хиперактивна и погрешно атакува тялото ви. Основната роля на имунната система на човек е да го предпазва от микроби, вируси и бактерии, когато те навлязат в тялото му. Тогава тя се активизира и изпраща клетки, които да атакуват чуждите елементи.

Кога симптомите показват проблеми с щитовидната жлеза?

Когато имате автоимунно заболяване, Вашата имунна система разпознава здравите части от тялото ви - ставите, тъканите или кожата - като чужди. Тя освобождава протеини, наречени антитела, които атакуват здравите клетки и започват да ги унищожават. Тези антитела започват да разрушават нормалните тъкани и да предизвикват дисфункция на съответния орган. Някои автоимунни заболявания са насочени само към един орган (например диабет тип 1 уврежда панкреаса), докато други заболявания, като системния лупус, засягат цялото тяло.

Все още не е доказано какво точно причинява дадено автоимунно заболяване. Съществуват няколко теории, които се основават на проведени изследвания. Според тях ключова роля имат влиянието на факторите на околната среда, начина на хранене, както и наследствеността.

Има обаче определени групи от населението, които са по-податливи на тяхното развитие. Например жените са два пъти по-склонни да развият автоимунно заболяване от мъжете. Различните етнически групи също са по-склонни да развият някои автоимунни състояния, а други заболявания, като лупус и множествена склероза, имат генетичен компонент.

Понастоящем няма лечение за автоимунните заболявания, но с промени в начина на хранене и начина на живот, а в някои случаи и с допълнителен прием на лекарства, повечето хора са в състояние да управляват симптомите си и по този начин да намалят риска от влошаване на здравето си. Разбира се, това е възможно, ако диагнозата се постави достатъчно рано.

Списъкът с автоимунни заболявания е доста дълъг – те са около 80. Тъй като най-ранните симптоми на автоимунитет са доста сходни, неясни, неспецифични и понякога трудни за идентифициране, много често диагнозата се поставя на по-късен етап, когато болестта вече се е изострила. Затова ако установите, че два или повече от симптомите по-долу са се проявили при Вас, задължително се консултирайте с лекуващия Ви лекар. Особено ако имате фамилна обремененост с автоимунни заболявания.

1. Промяна в състоянието на кожата

Кожата е един от органите, които първи реагира на наличието на възпаление в организма. Появата на необичайни и безпричинни обриви, зачервяване, сърбеж, петна, зони с изострена чувствителност, нетипично акне, е възможен знак, че вътрешно нещо не е съвсем наред. Необяснимите промени в състоянието на кожата е сред многото възможни причини за свръхактивна имунна система. Някои автоимунни заболявания, като лупус, са пряко свързани с промените в структурата и цвета на кожата, или друг признак може да бъде, ако сте развили прекалена чувствителност към слънцето.

2. Усещане за безпричинна умора

Ако се чувствате психически и физически изтощени, дори и след като сте имали пълноценен сън с продължителност 8-9 часа, това също може да заостри Вашето внимание. Умората и „мозъчната мъгла“ могат да бъдат сред най-ранните признаци на автоимунитет. Необичайната умора може да е физически симптом и да означава, че имате анемия, която е вследствие на хронично възпаление. Възпалението, от своя страна, също може да бъде един от признаците на автоимунно състояние.

3. Промяна в телесното тегло без конкретна причина

Ако от много време не сте променяли нито начина си на хранене, нито физическата си активност, но теглото ви се е променило и причина за това не са настъпилите с напредване на възрастта промени в метаболизма, възможно е имунната ви система да е станала свръхактивна. Добре е да имате предвид, че някои автоимунни заболявания са свързани със загуба на тегло, а други, напротив, могат да причинят наддаване на тегло. Например при хипотиреоидизъм, метаболизмът става по-бавен и това може да е причина за по-бързо напълняване, дори и без да сте внесли промени в режима си на хранене.

4. Изпитвате безпричинни болки в тялото, в мускулите, в ставите

Ако наскоро не сте прекалявали с тренировките при спортуване, не сте се наранявали неволно и въпреки всичко усещате болки в мускулите или ставите, това може да е индикация, че нещо се случва с имунната ви система. Тези болки могат да бъдат признак както за ревматоиден артрит, така и за друго автоимунно заболяване. Например болките по цялото тяло могат да бъдат ранен признак на тиреоидит на Хашимото – това състояние се получава при хипофункция на щитовидната жлеза, при което имунната система атакува жлезата.

Ревматоидният артрит се обостря в студеното време

5. Храносмилателни проблеми и дискомфорт

Често при поява на някакви леки стомашни или чревни неразположения, предполагаме, че причината е в храната, която сме консумирали, или отдаваме всичко на стреса. Истината е, че хроничните възпалителни чревни заболявания в началото винаги се проявяват с леки симптоми, които лесно отшумяват. Разбира се, болките и подуването на корема, спазмите не е задължително винаги да се дължат на автоимунна реакция. Обаче, ако подобни симптоми се появят ей така, „от нищото“, без каквато и да е причина, твърде възможно е да имате възпаление, което – както вече споменахме - може да бъде един от признаците на развиващо се автоимунно заболяване.

Непоносимост към глутен – кога да вземем мерки

Макар понякога всички тези симптоми да са объркващи и трудни да се заключи категорично дали са признак на автоимунно заболяване, ако имате някакви притеснения относно гореописаните симптоми, най-добре се консултирайте с Вашият лекуващ лекар. След проведен преглед, лекарят ще Ви назначи кръвни изследвания и вероятно ще Ви изпрати на образна диагностика. Впоследствие ще се направи анализ на резултатите, след което, ако е необходимо, ще получите направление за консултация при лекар, който специализиран в скрининга и профилактиката на автоимунни заболявания.

И не забравяйте - колкото по-рано се открие дадено автоимунно заболяване, толкова по-лесно се управлява то, а това би дало шанс да се ограничи увреждането на органите ви.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД