Райската ябълка е сладък плод жълто-оранжев до тъмно оранжево-червен цвят. Макар на външен вид леко да прилича на домат, вкусът и по-скоро се доближава на този на папаята. Когато са зелени, плодовете са твърди и стипчиви, а с узряването си омекват, подобно на киви, придобивайки сладък и соченвкус, с наподобяваща на желе леко зърнеста текстура.
Божествения плод – лекарство: нар
Този интересен плод произхожда от Китай и Япония. В България се отглежда по Черноморието и в градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич. Освен като
райска ябълка, е познат и под името „
медовина“. Плодовете не само са приятни за ядене, но също имат и висока хранителна стойност.
Те се отличават с богат и ценен химичен състав. Съдържат калий,
магнезий, желязо, калций, фосфор, манган и мед, както и фибри, органични киселини и 13 – 19% глюкоза. Благодарение на витамините - провитамин А, Витамин С, Р, В1, В2, Е и пектина,
райската ябълка е същинска витаминна бомба. Всичко това я прави изключително полезна, особено за подсилване на организма в сезона на настинките или след боледуване.
Голямото количество калий в плода спомага за намаляване риска от атеросклероза, инсулти и инфаркти, като увеличава притока на кръвта, нейната циркулация и намалява съпротивлението на
кръвоносните съдове.
Ако имате
анемия, добре е да похапвате редовно
райски ябълки. Високото съдържание на мед стимулира производството на червени кръвни клетки в тялото ви, а съдържанието на биофлавоноиди допринася за намаляване риска от хипертония.
Манганът в този чудесен плод гарантира добрата функция на
черния дроб, а това може да предотврати загубата на костна маса. Ниските нива на минерала в организма, обаче, може да доведе до скелетни аномалии и нарушени функции.
Поради ниското съдържание на мазнини,
райската ябълка влияе благоприятно за регулиране нивата на холестерола. Още повече, че тя е богата на фибри, което я прави предпочитана при различни диетични режими, както и за поддържането на добро чревно здраве. Фибрите в плода, както и ниското ниво на глюкозата в него, помагат и при
диабет.
Райската ябълка е добър източник на
витамин С, който стимулира активността на белите кръвни клетки при борбата с различни инфекции. Фитохимикалите и биофлавоноидите в състава и също подсилват имунната система. Благодарение на антисептичните, антибактериални и антиоксидантните си свойства, плодът често се използва за лечение на настинка,
кашлица, инфекции, както и остри възпаления на дихателните пътища.
Витамин А в
райската ябълка е отговорен за поддържането на
добро зрение, помага за нормалната функция на роговицата и конюнктивните мембрани. Зеаксантинът, на който е богат плода, е пряко свързан със здравето на очите поради антиоксидантните му свойства. Изследванията показват, че зеаксантинът намалява риска от дегенерация на макулата, катаракта и нощна слепота. Така че ако обичате зрението си, не пропускайте да си хапнете Райска ябълка.
Чай от липов цвят при настинка с висока температура
Независимо от многобройните ползи на вкусния плод, бъдете внимателни при консумацията му, ако имате cpacтвaния нa чepвaтa, xpoничeн зaпeĸ, пaнĸpeaтит и зaбoлявaния нa двaнaдeceтoпpъcтниĸa, поради високото съдържание на танин. При бpeмeннocт също ce пpeпopъчвa умерена ĸoнcyмaция нa
райска ябълка, порaди pиcĸa oт възникване на aлepгичнa peaĸция.