До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Няколко полезни съвета за здрави бъбреци

Няколко полезни съвета за здрави бъбреци
Бъбреците са филтрите на човешкия организъм. Ако бъбреците ни функционират правилно, ние сме здрави и в добра форма.

Всеки ден бъбреците филтрират и отстраняват отпадъчните вещества от около 120-150 литра кръв. Тези отпадъчни вещества се съхраняват в пикочния мехур и по-късно се изхвърлят чрез урината. Но това не е всичко. Те помагат за създаването на червени кръвни клетки, контролират кръвното налягане, поддържат костите ви здрави и регулират нивото на електролитите в кръвта.

Учени предсказват риска от болести чрез изследване на урина

Всички тези функции са важни за човешкото здраве, затова е необходимо да се грижите за своите бъбреци.  Независимо на каква възраст сте, за да ги поддържате здрави, можете да направите следните неща:

Хидратация

Водата разрежда концентрацията на токсините в урината и помага на бъбреците да работят правилно. Затова трябва да пиете достатъчно количество вода. Средно жените се нуждаят от около 2,1 литра вода на ден, докато мъжете имат нужда от около 2,6 литра. Понякога през лятото или ако тренирате и се потите обилно, може да се нуждаете от прием на повече вода. Но не забравяйте и през зимните месеци да поддържате тялото си хидратирано, за да функционира нормално. Можете да познаете дали сте дехидратирани по цвета на урината - ако по-тъмна от цвета на сламата, възможно е причината да е че не пиете достатъчно количество вода.

Солени храни

Намалете количеството сол и избягвайте прекалено солените храни. Излишъкът от натрий може да повиши вашето кръвно налягане, което затруднява притока на кръв към бъбреците ви и ги уврежда. Всъщност високото кръвно налягане е втората най-голяма причина за увреждане на бъбреците.

Протеините

Доказано е, че консумацията на прекалено голямо количество протеини може да навреди на бъбреците. При разграждането на протеините се отделя амоняк, който може да бъде опасен във високи количества - превръща се в урея и се екскретира като урина от бъбреците. Ако приемате излишен протеин, натоварвате прекомерно бъбреците си.

Високо кръвно налягане, холестерол и диабет

Високото кръвно налягане, холестеролът или нивата на кръвната захар могат да увредят бъбреците. Особено вредно е високото кръвно налягане и тъй като понякога е трудно да се разграничат симптомите, най-добре е регулярно да измервате кръвното налягане, за да го проследявате. Ако имате проблеми с кръвното налягане, холестерола или нивата на кръвната захар, за да предпазите бъбреците си, бихте могли да промените някои от навиците си, да преминете на здравословен режим на хранене, съчетан с редовни физически упражнения.

Алкохол

Ако искате бъбреците ви да са здрави, най-добре е да избягвате алкохола. Консумацията на твърде голямо количество алкохол може да навреди на бъбреците ви. В крайна сметка това е токсин, който трябва да бъде филтриран от кръвта. Също така алкохолът ви дехидратира и може също да увеличи риска от повишаване на кръвното налягане и поява на чернодробни заболявания. И двете имат отрицателно въздействие върху бъбреците.

Тютюнопушене

Ако можете, откажете цигарите. Освен че нанасят вреда на белите дробове, тютюнопушенето забавя притока на кръв към бъбреците. Това може да намали способността им да функционират нормално.

Наднормено тегло

Ако имате наднормено тегло, то определено може да бъде вредно за бъбреците. Наднорменото тегло е предпоставка за високо кръвно налягане, което след това може да доведе до бъбречни заболявания. Можете да отслабнете здравословно, като съчетаете балансирана диета и физически упражнения. Хранете се с пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, подбирайте храни, които не са с високо съдържание на добавени захари и наситени мазнини. Движете се – ходете пеша, карайте колело, плувайте или си изберете друг спорт, който ви е приятен.

Яжте лилави картофи против високо кръвно и за здраво сърце

Най-важното нещо, което можете да направите, за да запазите бъбреците си в добро здраве, е да се грижите за тялото си, за да предотвратите появата на заболявания, които ги натоварват.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД