До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ако сте алергични към котки – ваксината ще Ви помогне

Ако сте алергични към котки – ваксината ще Ви помогне
Алергията към котки е една от най-разпространените алергии към козината на домашни любимци. Хората с алергия към котки са алергични към протеина, наречен Fel-d1, който се намира в козината на котките. Той слепва с котешкия пърхот, които се отлепват от животното и попадат върху алергичния човек.

Котките се привързват към собствениците си подобно на кучетата и бебетата

Тогава организмът се опитва по всякакъв начин да се предпази от алергена, затова се повишават нивата на хистамин. Една от най-често срещаните алергични реакции е дразненето на дихателните пътища, което се изразява в кихане и/или кашлица, а в по-сериозните случаи може да доведе и до задушаване. Много възможно е да се появи и сълзене на очите и те да започнат да се подуват.

И сега – добрата новина е че вече е открита ваксина, която намалява риска от алергия към котки. Швейцарската компания Hypocat заявява, че иновативната ваксина се бори с алергените, използвайки нов подход, за разлика от традиционните имунотерапии.

Ваксината Hypocat се прилага директно върху котките, вместо върху хората, за да се предотвратят алергични реакции. Когато попадне в организма на животното, ваксината казва на имунната система на котката да локализира Fel-d1 в тялото и след това да унищожи протеина.

Изследване на ваксината HypoCat и нейните ефекти доказва, че производството на Fel-d1 е драстично намалено при котки, на които е поставена ваксината. По време на лабораторни експерименти компанията е събрала над 50 млади котки и им е поставила три дози от ваксината в продължение на девет седмици. Подходът изглежда ефективен при всички животни, при които са се наблюдавали високи нива на антитела и имунен отговор към алергена. Също така, след ваксинация се е установило, че в слюнката и сълзите на котките има по-малко от протеина Fel d1.

Швейцарската компания Hypocat отбелязва, че не се наблюдават сериозни и дълготрайни странични ефекти при ваксинираните котки. Ръководството на компанията все още води преговори с контролните органи за провеждане на необходимите допълнителни клинични изпитвания с участието на хора и за пускане на продукта на пазара.

Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена

Хубавото е, че ваксината срещу алергия от котки може да помогне за предотвратяване на алергични обриви, назална конгестия и раздразнени очи, а също може да намали риска от астма или развитие на хронични дихателни проблеми.

Снимка: Paul Hanaoka on Unsplash
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД