До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Нарът подсилва имунната система и предпазва от болести

Нарът подсилва имунната система и предпазва от болести
Рубинено червените семена на нара са изключително сочни и вкусни, а ползите за здравето, които носи нарът са безброй. Много малко от плодовете имат толкова много хранителни вещества в състава си.

6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма

От хиляди години семената, както и другите части на растението нар, се използват при много здравословни проблеми. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели. Могат да се консумират директно или под формата на сок, но и в двата варианта оказват благоприятно влияние при стомашни проблеми и подпомагат храносмилането.

Често определят нара като една от супер храните, която има действието на естествен антибиотик, поради многобройните му лечебни свойства и богатия му състав. Нарът е богат на фибри, протеини, витамините С, К, Е, фолат, калий и захари. Освен че действа като мощен антиоксидант, той подсилва имунната система и предпазва организма от различни болести. Сокът от нар действа енергизиращо и премахва умората.

Приемането на нар като плод или под формата на сок спомага за нормалната функция на сърцето, понижава холестерола, забавя развитието на ракови клетки и балансира кръвната захар. Смята се, че консумацията на нар е добра превенция при онкологични заболявания.

Спомага за разширяване на кръвоносните съдове, а също и блокира ензимът „АСЕ“, вследствие на което се забелязва и понижаване на кръвното налягане, затова се препоръчва да се приема от хора, страдащи от високо кръвно налягане.

Антиоксиданти освен в семената, се съдържат и в кората на нара, която е богата и на алкалоиди, танини и гликозиди, които помагат при борбата с паразитите, вирусите и микробите в организма. Нарът има и противогъбични свойства и при гъбични инфекции се препоръчва да консумацията на нар са съпътства локалното лечение.

Нарът оказва и противовъзпалително действие, затова е подходящ да се включи в диетата при протичащи възпалителни процеси в тялото. Особено добре повлиява при артрит или други възпалителни стави заболявания, тъй като екстрактът от нар може да блокира ензими, за които е известно, че увреждат ставите при хора с остеоартрит.

Сокът от нар действа благоприятно при цистит, проблеми с пичокчните пътища, както и при болки в бъбреците. А като бонус е подходящ и в борбата с наднорменото тегло, тъй като намалява усещането за глад и нормализира метаболизма.

Благодарение на всички хранителни вещества и мощни растителни съединения, влизащи в състава на нара, той се подрежда сред едни от най-здравословните плодове, който може да помогне за намаляване на риска от различни сериозни заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, артрит и други.

Букет от витамини в чаша – кои сокове да пием за здрав имунитет и сила

Нещо повече, нарът ще Ви тонизира, ще повиши енергията Ви и защитните сили на Вашия организъм.

Снимка: Edeni Rocha - Pixabay
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД