До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Внимание: Лятото е тук! Готови ли сте за всяка една ситуация?

Внимание: Лятото е тук! Готови ли сте за всяка една ситуация?

Проверявате ли времето, преди да излезете?

През лятото времето може да е толкова непредвидимо, че да проверяваме редовно прогнозата на телефона си изглежда като разумен съвет, особено ако сме планирали дълъг път или разходка в планината. Високите летни температури също не са за подценяване – добре е да сме наясно, ако термометрите са на път да ударят опасни стойности, за да се подготвим с подходящи дрехи, слънцезащита и достатъчно количество вода.

Експертите препоръчват да следим и УВ индекса, който показва колко УВ радиация се излъчва от слънцето. Колкото по-висок УВ индексът, толкова по-вероятно е да настъпят слънчеви поражения. Важно е да се знае, защото понякога УВ индексът е неочаквано висок дори и в облачни дни. УВ индекс над 3 изисква допълнителни мерки за защита на кожата – слънцезащита, шапки и слънчеви очила.

Пропускате ли слънцезащитата?

Незащитената кожа лесно изгаря на слънце, което може да доведе както до мигновени, така и до дългосрочни поражения. Слънчевото изгаряне е честа лятна травма, но честото излагане на силно слънце е предпоставка и за рак на кожата. Неслучайно темата за слънцезащитата е толкова актуална, защото да осигурите защита на кожата си, е едно от най-добрите неща, които можете да сторите за себе си през лятото.

Добрата слънцезащита предпазва едновременно от УВА и УВБ лъчи, водоустойчива и съдържа фактор 30 и нагоре. Препоръчва се нанасяне 30 минути преди излизане и повторно нанасяне на всеки 2 часа или по-често, ако се потите или плувате. Тези препоръки важат за хора с всякакъв тип кожа и на всякаква възраст. Дори и да не изгаряте лесно, слънцето може да причини други кожни наранявания като бръчки, фото стареене и слънчеви петна.

Обръщате ли специално внимание на облеклото си?

Не говорим за подбиране на тоалета със стил, а с внимание към времето. Това, с което се обличате на плажа, трябва да бъде различно от това, което бихте избрали за излет в горещ ден. И двата случая обаче е възможно да се нуждаете от повече дрехи, отколкото предполагате. Повечето хора носят по-оскъдно облекло под лятното слънце, но може би е добра идея да прикриете възможно най-много плът. Светлите, леки дрехи отразяват слънцето и допринасят за безопасността ви.

Не е лоша идея и да носите шапка с широка периферия, която защитава не само лицето, но и врата ви. В допълнение слънчевите очила защитават очите ни. Често възприемаме слънчевите очила само като моден аксесоар, но те са изключително важни за предпазване от дългосрочни проблеми. Препоръчително е да избирате стъкла, осигуряващи 99-100% УВА и УВБ защита.

Запасявате ли се с достатъчно вода?

Да останем хидратирани е много важно, особено при повишените активности навън през лятото. Препоръчително е да пием обилно количество течности, независимо колко сме активни. Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода. Ожадняването е признак, че вече сме в недостиг на течности. Течностите не включват напитки с добавена захар и алкохол обаче – последните не само не помагат, но и засилват дехидратацията ни.

Не забравяйте често да давате чиста вода и на домашните любимци и да им осигурявате достатъчно сянка.

Ако искате да сте изрядно подготвени, можете да си направи лична аптечка – ваш комплект за първа помощ, който да носите със себе си през лятото. Чудите се какво да сложите в него? Мека марля, левкопласт и антибиотичен мехлем за леки порязвания и одрасквания. Слънцезащитен крем или лосион за често нанасяне. Спрей против насекоми. Алое вера за успокояване на слънчеви изгаряния. Кортизонов крем за облекчаване на сърбежи и раздразнения при ухапване от насекоми или растително отравяне.

Наясно ли сте с опасността от водите?

Не е приятно да говорим за инциденти, но за съжаление удавянията се случват и то не само в басейна или в морето по време на плаж. Повечето удавяния при най-малките деца се случват не по време на слънчеви бани, а във фонтани, езерца и бебешки басейни. Важно е да сме наясно с обкръжаващата ни среда и да пазим децата си от инциденти. Ранните уроци по плуване са добра идея, а ако детето ви не иска да се научи да плува или не може да усвои умението, обличането му със спасителна жилетка може би е подходящо решение, докато сте около вода.

Знаете ли, че слънцето може да ви разболее?

Свързаните с жегата болести, като слънчева преумора и топлинен удар, настъпват, когато тяло не успява да се самоохлажда. При екстремни жеги телесната температура може да се повишава по-бързо, отколкото тялото успява да се охлади, и това да доведе до мозъчна увреда и засягане на други органи. Хората в напреднала възраст, децата и хората с хронични заболявания са с най-висок риск от топлинна преумора, въпреки че тя може да се случи и на млади, здрави хора, които извършват усилена физическа активност на топло.

Симптоми, които да не игнорирате, са: главозамайване, мускулни крампи, слабост, изтощение, объркване, „прескачане“ на сърцето, гадене. Ако забележите някои от следните симптоми или като цяло не се чувствате добре, влезте мигновено на затворено. Починете си на сенчесто и охладено място, пийте вода и охладете тялото си с хладка вода, за да понижите телесната си температура.

Оставяте ли децата и домашните си любимци в колата за малко?

Нужни са точно две минути, за да достигне температурата в колата смъртоносни стойности. Жизнено важно е да не оставяте нито децата, нито домашните си любимци в колата, дори и за малко. Макар и времето да е облачно, когато навън е горещо, температурата в колата също се покачва бързо и може да има фатални последици за всяко живо същество, оставено в заключения автомобил.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД