До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В света на йога с Рали: пролетен детокс с йога (част 1)

В света на йога с Рали: пролетен детокс с йога (част 1)
Знаете ли, че всъщност тялото ни вече е оборудвано с невероятно ефективни системи за регулиране на тези процеси? Кои са тези системи и как йога за детокс може да подпомогне тяхното функциониране по най-добрия начин?

Черният дроб, бъбреците, кожата, белите дробове – работата на всички тези органи се повлиява от редовно практикуване на йога, но има още една система за отстраняване на токсините, която играе огромна роля за човешкото здраве и благополучие. А именно лимфната система, която също се влияе особено добре от йога позите.

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. април 2024 г.

Ето пет начина, по които йога спомага работата на лимфната система:

- Усукванията встрани (както и навежданията напред, назад и странично) стимулират потока на лимфата през центъра на тялото.

- Обърнатите пози (Някои от тях вече познавате - като гледащо надолу куче, Легнала позиция с крака на стената, Свещ).

- Дихателните упражнения действат като лимфна помпа.

- Свиването и отпускането на големи мускули помага за придвижването на лимфната течност.

- Задържанията и редуването на активни и отпускащи пози минимизират производството на млечна киселина, която е често срещан отпадъчен продукт при други форми на движение.

Днес ще изпълним упражнения и пози от първата група, които стимулират и раздвижват ядрото на тялото и го подготвят за същинската част на йога детокса, както и за обърнатите пози, които се изпълняват във финалната част на един класически йога комплекс.

Пролетна умора - как да се борим ефективно?

1. Вятърна мелница (размахване на ръцете от стоеж)

Често използвам това упражнение за загрявка и за освобождаване на сковаността в тялото преди да премина към позите със задържане. Застанете с крака малко по-широко от раменете, коленете са леко приствити, за да приклякаме като пружинка. Завъртете ръцете си от едната страна на другата, извивайки се в кръста и оставете погледа си да следва посоката на ръцете. Отпуснете се и се потопете в движението, намерете вашия комфортен ритъм. Дишайте равномерно и спокойно.

2. Странични разтягания

Съберете крака близо един до друг, активирайте бедрата. Издължете гръбнака и протегнете ръцете нагоре. Хванете лявата си китка с дясната ръка и се наведете внимателно надясно, като държите долната част на корема си изтегната. Можете да вдигнете поглед и да погледнете изпод лявата ръка, ако сте стабилни. Останете за 4-5 вдишвания и повторете от другата страна, като промените хвата на китката.

В света на йога с Рали: с фокус върху усещанията в тялото ни

3. Навеждане напред от изправено положение

С ходила на ширината на тази и леко свити колене, се наведете напред от сгъвките на бедрата (не от кръста!). Нека гърба е изправен, а главата отпуснете да виси тежко и свободно надолу. Отпуснете ръце към земята. Ако усещате нужда, присвийте още коленете, така че да няма напрежение в гърба. Не стягайте рамете, дръжте ги далеч от ушите. Останете за 4-5 дъха. Изправете с бавно и постепенно, с дълбоко вдишване.

Запознайте се с нашите висококачествени хранителни добавки Еllie's!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД