До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В кабинета на хирурга: кожните абсцеси са малък, но неприятен проблем

В кабинета на хирурга: кожните абсцеси са малък, но неприятен проблем
Кожните абсцеси са доброкачествени ”пъпки,” развиващи се в кожата и подкожието, които причиняват предимно дискомфорт и болка. Макар да нямат злокачествен потенциал, ако се подценят, могат да доведат до неприятни и опасни усложнения.

Абсцесът представлява събиране на гной, причинено обикновено от бактериална инфекция. Той  може да се развие навсякъде в тялото, както в кожата и меките тъкани, така и в орган или в пространствата между тях, но сега ще се спрем на кожната проява, тъй като тя е най-честа.

Повечето кожни абсцеси са причинени от бактерии и се проявяват като зачервена, топла, болезнена, подутина, изпълнена с гной. Пациентите най – често я определят като ”туптяща”. Бактериите могат да навлязат в кожата, например през малка рана или ожулване, или ако мастна или потна жлеза в кожата се запуши.

Какви още симптоми ще има пациента зависи много от това в коя зона на тялото ще се развие абсцеса. Това може да стане навсякъде, но е по-често в областта на подмишниците, торса, гениталиите и задните части. В много от случаите видимо натрупване на бяла или жълта гной под кожата в засегнатата област и болката са водещи, но може да има и общи симптоми на инфекция – висока температура, втрисане, отпадналост. Въпреки че често абсцеси се развиват при хора, които като цяло са здрави, вероятността от развитие на абсцеси се увеличава при отслабена имунна система – СПИН, диабет, подлежащ гноен хидрозаденит, както и лечение с кортикостероиди или химиотерапия.

Диагностицирането на кожния абсцес не трудно. Още с прегледа хирургът може да каже дали имате абсцес, или се касае за друга доброкачествена или злокачествена кожна формация. Въпреки това, мястото на образуването му е важно, както и от колко време имате абсцеса и дали преди е имало такъв на същото място, дали сте наранили тази област и дали имате други симптоми или придружаващи заболявания. Промени в кръвната картина и завишаване на левкоцитите и CRP могат да дадат яснота за тежестта на възпалението, както и давността му, а за случаите на дълбоко разположени абсцеси може да е необходима ехография или Компютърна Томография (скенер). Ако имате повече от един кожен абсцес или рецидивиращи такива, проба от урина и изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин са препоръчителни, тъй като това може да е първа изява на новооткрит диабет.

Лечението на простите кожни абсцеси не е трудно, като малките могат да се отворят сами и да се подобрят без необходимост от лечение. Прилагането на топъл компрес понякога помага за намаляване на оплакванията и ускоряване на заздравяването, въпреки че само това обикновено не е достатъчно. При по-големи или рецидивиращи кожни абсцеси се прави курс с антибиотици, за да се подпомогне изчистване на инфекцията и предотвратяване на разпространението й. Ако това не стане, абсцесът може да продължи да расте, докато не се спука, което може да бъде болезнено, а и може да причини разпространението на инфекцията в кожата и кръвта.

Понякога се налага дрениране. Под местна анестезия, при която кожата в областта на абсцеса се обезчувствява, се прави малък разрез и се прониква в дълбочина до достигане на изпълнената с гной кухина.  След като бъде дренирана, кухината се промива с физиологичен разтвор, а евакуирането на гнойта незабавно води до облекчение на симптомите. Абсцесът се оставя отворен, с гумен или силиконов дрен и покрит с превръзка, така че ако се образува още гной, тя да може лесно да изтече навън, без да се  задържа, образувайки ново възпаление. Материал от гнойта се изпраща за микробиологично изследване, за да се изолират специфичните бактерии, причинили абсцеса, което да определи най-добрият начин за лечение.

Винаги информирайте лекаря ако приемате Аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта, както и дали имате алергии към храни и лекарства, защото това е важно за гладкото протичане на процедурата.

Д-р Венцислав Крушарски 

за консултации с д-р Крушарски  тел. 0887 386 680


Разгледайте нашата марка висококачествени хранителни добавки Ellies - за Вашето за здраве и красота!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД