До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В кабинета на хирурга: след премахване на жлъчния мехур

В кабинета на хирурга: след премахване на жлъчния мехур
Една от най-честите операции, наложила се във времето като еталон за съвременен подход в хирургията, е лапароскопското премахване на жлъчния мехур. Извършена е за първи път в Берлин през далечната 1882 г., а днес почти няма болница, в която да не се предлага като процедура.

Жлъчният мехур е малък, подобен на торбичка орган в горната дясна част на корема. Той е разположен непосредствено под черния дроб, като в задната си повърхност се залавя за него. Съхранява жлъчката - течност, произвеждана от черния дроб, която помага за разграждането на мазни храни.

Когато не се спазва хранителен режим и се прекали с мазните храни, понякога в жлъчката се образува „слъдж“ (т. нар. пясък) или камъни. Те представляват различни по размер образувания, най-често от холестерол, които се формират поради дисбаланс в химическия състав на жлъчката. Обикновено не причиняват никакви симптоми, по различни данни се откриват при около 96% от населението, като рисковите групи са хора с наднормено тегло, особено раждали жени и след 40 годишна възраст. Калкулоза на жлъчния мехур може да се наблюдава на практика при всеки.

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. април 2024 г.

Ако камък се заклещи в канала на жлъчния мехур, настъпва внезапна силна болка в корема, която обикновено продължава между 1 и 5 часа и е известна като жлъчна колика. Някои хора с камъни в жлъчката също могат да развият усложнения като възпаление на жлъчния мехур – холецистит. Той се проявява с постоянна болка, пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), висока температура, гадене, повръщане и горчив вкус в устата. Когато жлъчните камъни причиняват симптоми или усложнения, състоянието е известно като жлъчнокаменна болест или холелитиаза.

Както споменахме, основният симптом на остър холецистит е внезапна болка в горната дясна страна на корема, точно под най-долното ребро. Тя се разпространява поясно и достига до гърба в зоната между плешките. Засегнатата част на корема обикновено е много чувствителна и дълбокото дишане влошава болката. За разлика от други видове коремна болка, тази при остър холецистит обикновено е постоянна и не изчезва в рамките на няколко часа. При появата на такива симптоми потърсете незабавно хирургична помощ. Важно е острият холецистит да бъде диагностициран във възможно най-кратки срокове, тъй като ако не се лекува своевременно, съществува риск от развитие на сериозни усложнения – остър панкреатит, холангит, чернодробен абсцес и дори перитонит.
Диагностичният процес е сравнително прост и включва кръвна картина, ехографско изследване на корема и в някои скучай КАТ, за да се оценят пораженията по околните структури.

Началното лечение включва режим без храна и вода, целящ да облекчи напрежението на жлъчния мехур; интравенозни вливания, за да се предотврати дехидратация, както и лекарства за облекчаване на болката. Антибиотици се включват при насложена тежка инфекция.

Лапароскопско премахване на жлъчния мехур се провежда след първоначалното лечение, за да се предотврати повторната поява на остър холецистит и да се намали рискът от развитие на потенциално сериозни усложнения. Макар и по-рядко конвенционалната операция също влиза в съображение, основно за усложнени пациенти с перитонит или други състояния, водещи до висок риск или незадоволителен ефект при лапароскопската техника.

След отстраняване на жлъчния мехур някои пациенти имат временни симптоми на подуване и диария след консумация на определени храни, поради което е препоръчително спазването на хранителен режим поне месец след операцията.

Възможно е да се води напълно нормален живот без жлъчен мехур. Органът е  полезен, но не е от съществено значение, тъй като черният дроб също произвежда жлъчка, за да смила храната.

Д-р Венцислав Крушарски   

за консултации с д-р Крушарски  тел. 0887 386 680
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД