До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В кабинета на хирурга: образувания в гърдите

В кабинета на хирурга: образувания в гърдите
В последните години, благодарение на добрата информираност на хората и различни програми за скрининг, случаите на заболявания на млечната жлеза при жените показват тенденция за ранно откриване и благополучно разрешаване. Все пак остават случаи, които пристигат при нас в напреднал стадий, когато лечението е доста по–трудно, а крайният успех - несигурен. Затова и реших в най–женския месец отново да обърна внимание на проблема. 
 
Повечето бучки в гърдите са безвредни, но някои могат да бъдат началото на нещо злокачествено. Непременно посетете лекар, ако забележите формация в гърдите или подмишницата, както и всякакви други необичайни промени в гърдите Ви като извиване на зърното навътре, трапчинки по кожата или кървав секрет от зърното. Промените в гърдите понякога са признак на рак на гърдата, а както казахме, той е лечим, ако се открие рано.

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. март 2024 г.

Бучките в гърдите могат да имат различен произход. В повечето случаи се причиняват от нещо безобидно, като доброкачествено тъканно разрастване (фиброаденом) или натрупване на течност (киста на гърдата). Понякога обаче са признак на нещо по-сериозно. 

Фиброаденомът е често срещано доброкачествено заболяване на гърдата.

Усеща се като гладка бучка, която се движи лесно под кожата и обикновено са безболезнени, но понякога може да се чувства изтръпване, повишена чувствителност зоната или тежест, особено преди менструация. Могат да се появят на всяка възраст, но са по-чести при по-млади жени. Наличието на фиброаденом обикновено не увеличава риска от рак на гърдата, но някои форми като смесения тип изискват по-щателно проследяване.
 
Фиброаденомите обикновено се идентифицират лесно при по-млади жени. Под 25 годишна възраст по-рядко се извършва биопсия. Такава се провежда, ако има съмнение или фамилна история за заболяване на така наречената първа линия – майка, сестра и деца. Под 40 годишна възраст ултразвукът е предпочитан метод пред мамографията, тъй като гръдната тъкан на по-младите жени е по-гъста и дава неясен образ при мамография. Въпреки това при някои жени под 40 години изследването се прилага, за да се допълни оценката на състоянието.

Кистите са други често срещани доброкачествени заболявания на гърдата.

Могат да се появят на всяка възраст, но най-често засягат жени между 35 и 50 години, както и такива на хормонозаместваща трапия. Повечето кисти на гърдата не се нуждаят от специфично лечение, а наличието им не увеличава риска от рак на гърдата, но възпалението на секрета в тях или прекомерното им увеличаване могат да доведат до болезненост, асиметрия в гърдата и да наложат оперативно лечение. Тези формации се усещат като мека или твърда бучка в гърдата. Кистите обикновено са овални или кръгли и могат да се развият бързо навсякъде в гърдите. Размерите им са вариращи от няколко милиметра до няколко сантиметра. Някои кисти са твърде малки дори за да се пипнат, докато други са достатъчно големи за да създават неудобство. Обичайно е да се открие повече от една киста и дори групи от кисти да се образуват в едната или и в двете гърди. Преди цикъл, кистите понякога се увеличават и се чувстват болезнени или чувствителни. Метод на избор за диагностиката им е ехографията, в някои случаи и мамография. 

Менструална болка - Реален проблем с реално решение
 
Ако кистата е голяма, има дискомфорт или съмнение за възпаление, течността се изтегля (аспирира) с помощта на фина игла и спринцовка. Понякога манипулацията се извършва под ултразвуков контрол, а съдържанието на кистата се изпраща в лаборатория, за да се изследва. Процедурата обикновено е безопасна и безболезнена, като е възможно да се усети лек дискомфорт.


Д-р Венцислав Крушарски    

за консултации с д-р Крушарски  тел. 0887 386 680
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД