До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В кабинета на хирурга: ингвинална херния

В кабинета на хирурга: ингвинална херния
Херния възниква, когато вътрешна част на тялото излиза през слабост в мускула или околната тъканна стена. Мускулите ви обикновено са достатъчно силни, за да поддържат органите на място, но появата на слаби места в тях е предпоставка за възникване на херния.

Ингвиналната херния е най-често срещаният вид херния. Проявява се като подуване или бучка в слабините, или болезнено увеличаване на скротума. Бучката често се появява при вдигане на тежест и изчезва при лягане. Възниква, когато мастната тъкан или част от червата проникне в слабините в горната вътрешната част на бедрото. Отваря се слабо място в мускулатурата на коремната стена в област, наречена ингвинален канал.

Ингвиналната херния се среща главно при мъжете.

Смята се, че в повечето случаи е резултат от стареене, въпреки че може да се появи на всяка възраст. Това е така, защото с напредването на възрастта мускулите на корема често отслабват. Ингвиналните хернии понякога се появяват при внезапно повишаване на налягането в корема, като напъване в тоалетната при запек или носене и бутане на тежки товари. Постоянната, тежка кашлица при пушачи е друга предпоставка за херния.

Ингвиналните хернии могат да бъдат поправени чрез операция. Хирургична намеса се препоръчва при болка, тежки или постоянни симптоми, при наличие на сериозни усложнения –като запушване, при което част от черво се заклещва в ингвиналния канал, причинявайки гадене, повръщане и стомашна болка, както и болезнена бучка в слабините и  „удушаване” (странгулация), когато и част от хранещата част на червото се заклещва и кръвоснабдяването й се прекъсва. Това изисква спешна операция, за да се освободи уловената тъкан и да се възстанови кръвоснабдяването й.

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. юли 2024 г.

Има два начина за възстановяване на ингвинална херния: отворена операция – при която се прави разрез 8 - 10см в слабинната облст, който позволява на хирурга да избута хернията обратно в корема и лапароскопска (безкръвна) операция – по-малко инвазивна, но по-трудна техника, при която се правят няколко по-малки разреза, позволяващи на хирурга да използва различни специални инструменти за възстановяване на хернията. И двата метода имат предимства и недостатъци. Видът на операцията, зависи от това кой метод отговаря най-добре за пациента и опита на хирурга.

Обикновено можете да се приберете вкъщи същия ден или деня след операцията.

Важно е да следвате инструкциите как да се грижите за себе си. Това включва спазване на диета, за да се избегне запек, грижа за раната и спазване на режим за натоварване. И при двата метода повечето пациенти се възстановяват напълно в рамките на 6 седмици, въпреки че много от тях могат да се върнат към шофиране, работа и леки дейности в рамките на 2 седмици.

Операцията на ингвинална херния е рутинна с малък риск, но малък брой хернии могат да се появят отново. Други потенциални усложнения при операцията включват натрупване на кръв или течност в пространството, оставено от хернията (това обикновено се подобрява без лечение), болезнен оток и синини на тестисите или основата на пениса (при мъжете), болка и изтръпване в областта на слабините, причинени от увреждане или улавяне на нерв по време на операцията, увреждане на кръвоснабдяването на тестиса, както и увреждане на семепровода (тръбата, която носи спермата до тестисите). Усложненията са по-вероятни, ако сте на възраст над 50 години, пушите или имате друго заболяване, като сърдечно заболяване или проблеми с дишането.

Д-р Венцислав Крушарски

за консултации с д-р Крушарски  тел. 0887 386 680


Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД