До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

В кабинета на хирурга: хемороидите не са срамна болест

В кабинета на хирурга: хемороидите не са срамна болест
Макар и в медицината да няма понятие като „срамна болест“, много от страдащите от хемороиди чувстват именно срам, поради което се забавят в търсенето на помощ. А ненавременното лечение може да доведе до сериозни усложнения.

Хемороидите са разраствания на кръвоносни съдове вътре и около ануса. Предпоставки за възникването им са продължително седене, консумация на люта храна или алкохол, запек и силно напъване при изхождане.

Разрастването на тези съдове се дължи на задържана в тях кръв. Трудното им изпразване, в съчетание с допълнително замърсяване на зоната, създава условия за редица усложнения – тромбоза, придружена със силни болки и затруднено изхождане, възпаление и кървене.

Симптомите им включват ясна тъмна кръв след изхождане, сърбеж в зоната на ануса, тежест, пълнота и чувството за незавършено изхождане след ходене до тоалетната. Слуз по бельото или върху тоалетна хартия след избърсване, формиране на бучки около ануса и болка са други симптоми, които сочат към вероятната диагноза.

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. май 2024 г.

Диагностиката е проста и дори само един преглед е достатъчен да постави диагнозата. Специализирани методи, като ректоскопия, видео-колоноскопско изследване и компютърна томография, влизат в съображение за отхвърляне на други вероятни източници на оплакванията.

Лечението на неусложнената хемороидална болест е свързано основно с преодоляване на констипацията и установяване на леко и лесно ходене по голяма нужда, без напъни и без продължително седене на тоалетната след изхождане. Приемът на голямо количество вода и храни богати на фибри е полезен за регулирането на дефекацията и мекото ѝ и редовно осъществяване. Препоръчва се измиване с хладка вода вместо бърсане след ходене по голяма нужда, както и седящи бани със смрадлика за преодоляването на сърбежа и възпалението.

Преустановява се приема на люти и мазни храни, както и консумацията на алкохол. Лекарства като мехлеми с обезболяващ ефект и венотоници като Диосмин помагат много при лечението.

Движението, спортът и избягване на продължително седене са много важни за благоприятното разрешаване на проблема. Важно е да не се забравя, че въпреки широко достъпните методи и медикаменти, не е препоръчително да прибягвате до самолечение. Винаги търсете хирургична помощ, защото само специалист може да отдиференцира сигурно заболяването и да избере подходящо за конкретния пациент лечение.

Макар и в начална фаза да се подават добре на консервативно лечение, за по усложнените случаи, хирургичната намеса си остава единственото надеждно лечение.

Други методи за лечение са:
- лигиране с ластик - лента се поставя около хемороидалните възли, за да ги накара да склерозират и отпаднат сами;
- клеротерапия, при която се инжектира течност в хемороида, за да ги накара да се свият;
- електротерапия, при която се прилага слаб електрически ток;
- инфрачервена коагулация също влиза в съображение, като при нея инфрачервена светлина се използва за прекъсване на кръвоснабдяването на хемороида.

В кабинета на хирурга: след премахване на жлъчния мехур

Ако тези методи не проработят, се прибягва до операция. При нея се извършва  хемороидектомия – възлите се изрязват и лигавицата се зашива. Друг оперативен подход е лигирането на хемороидална артерия с помощта на специална ултразвукова апаратура.

Благодарение на съвременната техника процедурата е бърза, безопасна и безболезнена, с нисък процент на усложнения и добър дълготраен ефект. След операция се препоръчва режим на хранене, редовно движение и добра хигиена.

Д-р Венцислав Крушарски  

за консултации с д-р Крушарски  тел. 0887 386 680
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД