За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Знаете ли, че... Интересни факти за мускулната система

Знаете ли, че... Интересни факти за мускулната система
Нашите мускули, заедно с костите, образуват система, благодарение на която ние можем да се движим – бягаме, скачаме, дишаме, вървим... Мускулната система също поддържа тялото ни в изправено положение, за да преодолява гравитацията. Предлагаме Ви няколко забавни факта за мускулите и мускулната система, които може да не знаете до сега:

Как да правим мускули без да страдаме от мускулна треска

Факт 1 – Човешкото тяло съдържа повече от 600 мускула

Това са мускулите, които можете да усетите в ръцете и краката си, както и мускулите дълбоко в тялото ви, като този, който поддържа сърцето ви да бие, и онези, които ви помагат да усвоите храната. За сравнение, скелетът на човек се състои от 206 скелетни кости.

Факт 2 - Мускулите са изградени от специални клетки, наречени мускулни влакна

Основното им качество е свиваемост, което означава, че мускулите могат да се съкращават или удължават при необходимост. Почти всички движения в тялото ви са възможни благодарение на това качество на мускулите.

Факт 3 - Най-големият мускул в тялото е глутеус максимус

Това е основният разтегателен мускул на тазобедрената става, въпреки че може да го знаете като големия мускул в седалището. Основната му функция е да държи тялото Ви изправено. Глутеус максимусът е основният мускул, който се използва, когато се изкачвате по стълби.

Факт 4 - Най-малките мускули в тялото са във вашето вътрешно ухо

Те са свързвани с тъпанчето ви и са прикрепени към слуховите костици в ухото. Най-малките кости в тялото също се намират в ухото ви.

Факт 5 - Мускулите са прикрепени към костите чрез сухожилия

Разбирането на разликата между сухожилията и връзките може да обърка. В допълнение към прикрепването на мускулите към костите, сухожилията могат да прикачат мускули и към части от тялото ви, като очните ябълки. Връзките свързват една кост с друга в ставите.

Факт 6 - Най-изразителни са мускулите на лицето.

Съзнателно или неосъзнато, ежедневно правим многобройни гримаси и мимики с лицето си. Необходими са 17 мускула, за да се усмихнем и 43 мускула, за да се намръщим.

Факт 7 – Най-трудолюбивият мускул в човешкото тяло е сърцето

Нашето сърце работи постоянно - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Дори когато си почиваме, сърцето ни бие, за да поддържа нашия живот.

Факт 8 - Най-натоварените ви мускули са тези, които контролират движенията на очите

Тези мускули постоянно движат очите Ви, докато четете, гледате телевизия или се оглеждате около себе си. За един час четене очите ви могат да направят до 10 000 координирани движения.

Да се грижим за сърцето – най-специалния мускул в тялото

Факт 9 – Повечето скелетни мускули работят по двойки

Когато един мускул се съкращава, съответстващият му мускул се разтяга. Така те работят в съвършен синхрон, за да може при движение да може тялото ви да се върне в начално положение. Така мускулите задвижват ставите ви.

Снимка: kjpargeter - freepik com
Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Британски учени установиха, че при много от пациентите с потвърден Covid, внезапната загуба на обоняние е била първи симптом... Подробно
Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева На прага на ноември астрологът Марги Паскалева ни подготвя какво да очакват различните зодиакални знаци Подробно
Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Лимфата балансира всички течности в нашето тяло. Тя е пряко свързана с имунитета и способността на организма да се справя с болестите. Подробно
Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Искате най-доброто за детето си? Помислете и за това: Стрес! Това е най естественото състояние за хората в XXI век. Подробно
Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Колко често си правите маска на лицето? Ето няколко чудесни маски с природни продукти, които най-вероятно имате вкъщи. Подробно
Непоносимост към глутен – кога да вземем мерки Непоносимост към глутен – кога да вземем мерки В последно време все повече хора стават по-чувствителни към глутен. Дали това е поредната мода или здравословен проблем? Подробно