За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Не търсете щастието някъде другаде ... то е при Вас

Не търсете щастието някъде другаде ... то е при Вас
Щастието е емоция, състояние на духа, прекрасно настроение, спокойствие, усмивка, свобода, удоволствие, любов... и във всички тези определения е толкова субективно и присъщо състояние на човешката психика. Щастието осмисля живота ни.

Седемте вида любов според психологията

Още в Античността Аристотел го нарича най-висшето благо, към което се стреми всяко човешко същество. А в основата на учението на епикурейците стои щастието и пътищата за неговото достигане. В различните религии щастието също се свързва с различни представи. Стремежът към щастие продължава и днес, той е естествен начин да подреди човек живота си.

Днес мнозина свързват щастието с материалните неща, които притежават или биха искали да имат. Или пък с постигнатите успехи, с по-голямата заплата, с по-значим пост, който заемат. За други щастието е по-скоро духовно удоволетворение, щастието е здравето, децата, сплотеното семейство, обичта на любимия човек... Хората го откриват в различни неща, в зависимост от средата, в която живеят, наложените стереотипи, както и според собствените си убеждения и ценности.

Тези, които твърдят, че не са намерили щастие, често се втурват да го търсят... Впускат се в неподходящи връзки, в необмислени пътувания, заминават за чужбина, приемат предложения за работа на позиция, която е неподходяща за тях и им отнема цялата енергия и насладата от постигнатото... Примерите са много. Дали обаче тогава те се самоопределят като щастливи?!

Дали не се оказва, че понякога в стремежа си да достигнем щастието, то леко ни се изплъзва, тъй като то е тук, при нас, а ние го подминаваме, вперили поглед в друга, противоположна, посока?!

А дали пък просто сме свикнали да преследваме щастието и обзети от динамиката, не си позволяваме да поспрем, да се огледаме и да позволим сами на себе си да бъдем щастливи?!

Оказва се, че без значение къде сте, с какво точно се занимавате и какво притежавате – можете да се радвате на щастие. Щастието е вътре във Вас – бъдете благодарни за това, което имате, колкото и незначително да Ви се струва; радвайте се на малките неща от ежедневието; уважавайте човека срещу Вас. Скоро ще осъзнаете, че не е трудно да изпитвате щастие.

Помнете, че само Вие контролирате своите мисли и чувства! Дали сте щастливи зависи само и единствено от Вас и Вашите мисли. Ако постоянно мислите какво нямате, колко сте нещастен или как нямате късмет, как не постигате успехи – все повече ще изпитвате разочарование, тревожност, безпокойство, а е възможно и да стигнете до депресия или всички тези мисли да ви причинят дори безсъние. В тези случаи, ако не можете да си помогнете сами, препоръчително е да потърсите специализирана помощ на психолог или психотерапевт.

Но все пак не забравяйте, че щастието започва отвътре, от душата! То е личен избор. И само Вие единствено можете да вземете решение – дали да сте щастливи или да сте нещастни.

И вие ли сте от хората, които се страхуват от успеха?

И не чакайте да дойде утре или да станете по-добри, за да сте щастливи. Бъдете щастливи тук и сега, в настоящия момент, така животът Ви ще стане още по-хубав!

Снимка: Designed by ijeab - Freepik
Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Британски учени установиха, че при много от пациентите с потвърден Covid, внезапната загуба на обоняние е била първи симптом... Подробно
Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева На прага на ноември астрологът Марги Паскалева ни подготвя какво да очакват различните зодиакални знаци Подробно
Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Лимфата балансира всички течности в нашето тяло. Тя е пряко свързана с имунитета и способността на организма да се справя с болестите. Подробно
Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Искате най-доброто за детето си? Помислете и за това: Стрес! Това е най естественото състояние за хората в XXI век. Подробно
Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Колко често си правите маска на лицето? Ето няколко чудесни маски с природни продукти, които най-вероятно имате вкъщи. Подробно
Непоносимост към глутен – кога да вземем мерки Непоносимост към глутен – кога да вземем мерки В последно време все повече хора стават по-чувствителни към глутен. Дали това е поредната мода или здравословен проблем? Подробно