За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа

Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа
Много мъже не обичат да говорят за простатата, тъй като над определена възраст проблемите с нея са доста често срещани. Проучванията показват, че всеки втори мъж над 50 години има някои от симптомите, които са свързани със заболяванията на простатата.

Естествени средства за поддържане на простатата в добро здраве

В Древна Индия са смятали простатата за второто сърце на мъжа и са вярвали, че в нея се намира центъра на мъжествеността. Но не може да се отрече, че тази жлеза има ключова роля за пълноценното физическо и психическо здраве на мъжа.

Простатата е разположена под пикочния мехур и пред ректума на мъжете като обгръща горната част на уретрата. Играе жизнено важна роля в процеса на възпроизвеждане като образува секрет, който улеснява придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката. Освен това простатата има много нервни окончания и мускули, които и позволяват да се свива и така допринася за удоволствието при полов акт.

Нормалната големина на простатата е колкото орех. Тя се променя и развива през целия живот на мъжа. Мъжките полови хормони (основно тестостерона) стимулират растежа и. Простатата почти не променя размера си от раждането до пубертета, след което увеличава теглото и размера си два пъти и не се променя в следващите 30 години. При някои мъже никога повече не нараства, но при повечето се развива някаква форма на увеличение на простатата, известна като доброкачествена простатна хиперплазия.

Най-разпознаваемите симптоми при доброкачествената простатна хиперплазия са чести позиви за уриниране нощем, както и уринирането на тънка струя, без последващо чувство на облекчение. Причината е уголемения среден дял на простатата, който притиска преминаващия през нея пикочен канал. С ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването може да се избегне риска от последващи усложнения като пикочни инфекции, бъбречна недостатъчност, поява на кръв в урината, образуване на камъни в пикочния мехур и инконтиненция.

Друго характерно заболяване на простатата е простатитът. Той представлява бактериално или небактериално възпаление на каналите на жлезата и се среща във всички възрасти на полово активните мъже. Симптомите се изразяват в болка, парене при уриниране, еректилна дисфункция, а понякога се наблюдава температура и втрисане. Ако не се проведе лечение навреме, често простатитът преминава в хронично състояние.

И няма как да не отбележим, че една от най-често разпространените форми на рак сред мъжете е ракът на простатата. Представлява карцином, който се развива под влияние на мъжките полови хормони. В ранния си стадий заболяването протича безсимптомно и туморът нараства бавно, като симтомите се проявяват след години. При късен стадий на болестта често симптомите са сходни с тези на доброкачествената хиперплазия на простатата.

Като при всяко онкологично заболяване, лечението на рака на простатата е комплексен процес, но е важно да се знае, че ако е диагностициран в начален стадий, той е лечим почти в 100% от случаите.

Смята се, че при проблеми с простатата мъжете са склонни да изчакват дълго, преди да потърсят медицинска или друга помощ. Много мъже в даден период от живота си, имат проблеми с простатата и се нуждаят от лечение.

Сексуален живот при увеличена простата

Добре е да се има предвид, че в голяма част от случаите начинът на живот, профилактиката и навременната грижа за собственото здраве, могат да спестят някои усложнения и да са решаващи за добрия резултат от лечението. По тази причина е препоръчително веднъж годишно всеки мъж над 50 години да преминава профилактичен преглед при уролог.
Укрепване на тазовото дъно - защо е важно? Укрепване на тазовото дъно - защо е важно? Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога. Подробно
Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Липсата на обоняние – ранен симптом за коронавирус?! Британски учени установиха, че при много от пациентите с потвърден Covid, внезапната загуба на обоняние е била първи симптом... Подробно
Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Ноември 2020 от Марги Паскалева На прага на ноември астрологът Марги Паскалева ни подготвя какво да очакват различните зодиакални знаци Подробно
Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите Лимфата балансира всички течности в нашето тяло. Тя е пряко свързана с имунитета и способността на организма да се справя с болестите. Подробно
Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Да осигурим спокойствие в един неспокоен свят Искате най-доброто за детето си? Помислете и за това: Стрес! Това е най естественото състояние за хората в XXI век. Подробно
Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Лесни маски за лице с продукти, които има във всеки дом Колко често си правите маска на лицето? Ето няколко чудесни маски с природни продукти, които най-вероятно имате вкъщи. Подробно