За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Бяла роса или как да подготвим организма за есента

Бяла роса или как да подготвим организма за есента
Традиционният Китайски календар е разделен на 24 периода, наричани сезони. Според теорията на традиционната Китайска медицина, за да се грижим по подходящ начин за здравето си, трябва да се съобразяваме с особеностите на всеки от 24-те сезона. Всеки от тях има продължителност около две седмици, по време на които слънцето променя положението си в небесната сфера с 15 градуса.

Съвети за здраве в сезона на настинките и грипа

Тези сезони имат над 2000-годишна история и са резултат от редица наблюдения на астрономическите, климатичните и други природни явления. Те бележат промяната на времето, дъжда, вятъра, промените на енергийните цикли в природата, както и други явления в околната среда, които оказват влияние и върху организма на човека.

Петнадесетият сезон носи поетичното име Байлу или Бяла роса, започва на 7 септември и продължава до 22 септември. С неговото начало започва истинското есенно захлаждане. Температурата на въздуха става все по-ниска, особено през нощта и в ранните утринни часове. Съдържащата се влага във въздуха кондензира под формата на бяла роса върху тревата и листата на дърветата.

В този период времето е сухо и това води до вътрешна сухота в човешкия организъм. Човек започва да усеща сухота в гърлото и устата, устните стават сухи и напукани, настъпва сухота в дихателните органи. Най-уязвима по време на сезона Бяла роса е дихателната система. Възможно е да се обострят проблеми с белите дробове, да се появи суха кашлица, бронхит, да се активират алергични ринити, астма, както и кожата да стане по-суха. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонзилит, бронхит и пневмония. Разбира се, това са съвсем нормални реакции на организма към есенните прояви на климата.

Има много начини за борба със симптомите на т.нар. "есенна сухота", които китайската медицина препоръчва. Например, хората с лоша толерантност към студа определено трябва да поддържат краката си топли през периода на Бяла роса, за да се предотвратят заболяванията, които могат да възникнат поради проникването на студ в тялото. Освен това, през това време на годината, храносмилателният тракт става по-чувствителен към променливото време, така че адаптирането на хранителния ви режим има ключов ефект за по-плавното приспособяване на организма към природните промени.

По това време се препоръчва да се яде по-малко риба, скариди и други морски деликатеси и като цяло да се избягват твърде мазни, пикантни, кисели и солени храни. Не се препоръчват люти и прекалено кисели храни като люти чушки, джинджифил, прекалено силно кафе или силен черен чай, тъй като действат загряващо и имат изсушаващ ефект върху организма.

Най-лесният начин е в ежедневното меню да се включат подходящи сезонни ястия, ядки, както и храни, богати на витамини.

Китайската медицина подчертава, че в сезона Бяла роса е добре да се приемат повече хидратиращи храни и напитки - диня, круши, пъпеши, краставици, патладжани, сусам, соя, боб мунг, соеви кълнове, тофу, гъби, помело, сливи, ябълки, годжи бери, мед, чай от лайка и други. Всяка от тези храни влияе върху различни органи в човешкото тяло и подпомага нормалната им функция. Патладжанът, например, действа детоксикиращо на организма. Краставиците хидратират тялото, а ябълките влияят благоприятно на сърдечната дейност, на белите дробове, укрепват стомаха и подобряват перисталтиката на червата. Медът има имуностимулиращо действие и стимулира доброто храносмилане.

Чаят – напитката с лимон за здраве през всички сезони

Ето още какво бихте могли да направите, за да приспособите тялото си към настъпващата есен без да изпитвате дискомфорт. Тъй като температурите започват да се понижават предимно в нощните часове, добре е вече да не спите на отворен прозорец, както и да се завиете с леко одеало, за да предотвратите проникването на студа в тялото по време на сън. Благоприятно влияе и потапянето на краката в топла вода преди лягане. Освен че е здравословно, затоплянето на краката преди сън има още много ползи – предотвратява появата на респираторни заболявания, ускорява кръвообращението, облекчава болките в стъпалата, премахва умората и насърчава спокойния сън.

Снимка: Nikolay Zakharov on Unsplash
Опитвали ли сте хинап? Хем е вкусен, хем полезен Опитвали ли сте хинап? Хем е вкусен, хем полезен Този есенен плод носи невероятни ползи за здравето – независимо дали ще го хапнете за закуска или като десерт Подробно
Няколко начина да се справим с депресията през есента Няколко начина да се справим с депресията през есента Нямате настроение, нощем не спите добре... С настъпването на по-хладните есенни дни чувствате ли се уморени, тъжни и самотни? Подробно
Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Знаете ли, че въпреки малките си размери, здравата простата определя качествения и пълноценен живот при мъжете... Подробно
Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Октомври идва с топли цветове и есенен листопад... Ето какво предстои за различните зодии през този месец Подробно
Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Зрението е едно от най-важните ни сетива. Затова е необходимо да полагаме ежедневни грижи за очите Подробно
Пет съвета как да облекчим болките във врата Пет съвета как да облекчим болките във врата
Ако несъзнателно седите в неправилна позиция или имате неритмичен режим на работа и почивка...
Подробно