За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Със или без сутиен? Какви са вредите и ползите?

Със или без сутиен? Какви са вредите и ползите?
Според източниците историята на сутиена може да бъде проследена до 2500 години пр. Хр., когато жените носели подобни на корсет колани, които придържали голите им гърди.

Първият модерен сутиен възниква едва през 1889 г. Френски дизайнер решава да разреже корсета на две части, добавяйки към горната това, което днес наричаме „презрамки“. През 1913 г. Мари Ф. Джейкъб доусъвършенства идеята, създавайки най-разпространения модел сутиени в днешно време.

Каква обаче точно е ролята на сутиена?

Според Доктор Минкин, професор по акушерство и гинекология в Медицинския университет на Йейл, няма доказателства, че сутиените предпазват от увисване на гърдите, нито пък е верен митът, че спането със сутиен поддържа гърдите стегнати.

Кратък наръчник по грижа за сутиена

Повдигнатите гърди се считат за привлекателни в нашата култура и в тази връзка е и широкото разпространение на сутиена. Има обаче някои видове сутиени, като спортните сутиени, които са създадени специално за поддръжка и комфорт по време на физическа тренировка.

Трябва ли да носим сутиен по време на спортна тренировка?

Необходимостта от носене на спортен сутиен по време на спорт е подкрепена с множество изследвания.

В едно от тях е установено, че по време на тренировка, гърдите могат да подскачат до 21 см, което причинява болка при 50% от жените (без значение от размера на чашката). Затова, независимо дали е тичане, йога или какъвто и да било друг спорт, носенето на спортен сутиен е задължително, ако искате да предотвратите появата на болки след тренировката.

Отказването от сутиена води ли до нарастване на бюста?

Според друго интересно проучване обаче, при жените, които спортуват без сутиен, се наблюдава по-изразено развитие на гръдната мускулатура (съответно видимо по-голям бюст). Причината се крие в това, че сутиените водят до отслабване на мускулите, един вид правят гърдите по-мързеливи. Но резултатите от това 16-годишно проучване сред 330 жени на възраст 18-35 години не важат за жени на средна възраст, жени с наднормено тегло, раждали жени.

Може ли сутиенът да причини болки?

За някои жени носенето на сутиен по цял ден може да доведе до болка в гърба, врата или гърдите. В проучване, засягащо този проблем, е установено, че напрежението, което създава носенето на сутиен, може да наруши качеството на съня (дори и да спите без сутиен). Премахването на сутиена дава глътка въздух на млечните жлези, раменете, ребрата, врата. Проблемите се задълбочават, ако носите сутиен, който не е правилният за вас размер. Има редица проучвания, които показват, че продължителното носене на сутиен не е добре за вас. Здравните ползи от неносенето на сутиен включват подобрено оросяване и редуцирани болки във врата.

Заключението е, че ползите/вредите от носенето на сутиен са индивидуални. Петдесет процента от жените изпитват болки, ако не носят сутиен, докато на около 50% сутиенът създава повече проблеми, отколкото да помага.

Как да лекуваме болката в гърба?

Предпазва ли ни сутиенът от инфекции?

Когато се изпотите, сутиенът създава бариера между гръдния кош и долната повърхност на гърдите. Ако нямате сутиен обаче, триенето на кожните повърхности една в друга в комбинация с потта може да доведе до раздразнение на кожата, т.н. „интертриго“, което пък създава предпоставки за възникване на гъбична инфекция. Колкото по-големи са гърдите, толкова по-вероятно е да се стигне до раздразнение на кожата под тях.
Ролята на трите макулни пигмента за зрението Ролята на трите макулни пигмента за зрението Макулата е тази част от окото, благодарение на която виждаме ясно в детайли и четем, пишем, караме автомобил. Подробно
Няколко уникални черти на червенокосите, освен косата Няколко уникални черти на червенокосите, освен косата Червенокосите се забелязват по-лесно в тълпата от блондините и брюнетите. И това не е никак странно... Подробно
Простуда в жегите и как да се справим с нея Простуда в жегите и как да се справим с нея Възможно ли е и през лятото да ни порази настинка, въпреки, че звучи невероятно, понеже това е най-топлия сезон Подробно
ЦистиРен - за здрави пикочни пътища и през лятото ЦистиРен - за здрави пикочни пътища и през лятото Неприятните симптоми на цистита зачестяват по време на летните отпуски и могат да помрачат хубавите ни емоции Подробно
Стомашно - чревните разстройства при най-малките Стомашно - чревните разстройства при най-малките През лятото децата най-често страдат от стомашно-чревни разстройства, причинени от различни вируси и бактерии Подробно
С едно наум за хремата и през лятото С едно наум за хремата и през лятото Обикновено хремата е първият знак за разболяване. През лятото течащият нос може да се дължи и на сенна хрема. Подробно