За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
3 изненадващи фактора, които влияят на настроението ни

3 изненадващи фактора, които влияят на настроението ни
В последните няколко години учените откриха няколко доста неочаквани причини, имащи отношение към настроението ни. Да видим кои са те.

1. Микробиома

Терминът обхваща всички микроорганизми, обитаващи във и върху тялото ви – вируси, бактерии и други микроби. Повечето изследвания обаче се фокусират върху микробиома на червата. Смята се, че той съдържа повече клетки от цялото човешко тяло. За наш късмет повечето от тези микроорганизми са ни в помощ. Те ни помагат да преработваме храната, подкрепят чревните клетки и дори образуват витамини.

Как да разкараме лошото настроение от живота си моментално

Смята се, че чревните бактерии комуникират с мозъка по различни пътища. С това се обяснява участието на микробиома в някои състояния като безпокойство и депресия. Немалко проучвания показват, че даването на пробиотик може да намали симптомите на безпокойство и депресия.

Информацията, свързваща микробиома и настроението, продължава да се трупа. Храненето с богата на фибри и ферментирала храна подпомага чревните бактерии. От друга страна захарите може би имат противоположен ефект. Упражненията, сънят и контролът на стреса са важни за настроението, но освен това вероятно имат ефект и върху здравето на чревния микробиом.

2. Имунната система.

Стигнали сме до етап, в който знаем, че имунната система е свързана с всяка една част от здравето ни – всичко от високото кръвно налягане, диабета, до деменция се свързва с промени в имунните клетки. Изглежда, че проблемите с настроението също зависят от имунитета.

Имунната система е невероятна, когато е балансирана. Тя ни предпазва от най-отвратителните вируси, бактерии и други болестотворни микроби. Когато обаче е небалансирана, възникват болести. Едни от най-честите причини за смърт и инвалидизиране се дължат на имунна дисфункция – рак, сърдечни болести, инсулт, инфекциозни болести като пневмония. Един от основните подлежащи процеси е хроничното възпаление, за което се смята, че има голяма роля за възникването на депресия.

В момента се проучват ефектите на лекарства за имунитета върху настроението. Данните са обещаващи, макар и не окончателни.

3. Коремните мазнини.

Не е тайна, че хората по цял свят прогресивно растат около корема. Честотата на затлъстяването се е утроила след 1975. По-високото телесно тегло се свързва с разнообразие от здравословни проблеми.

Лошото Ви настроение се отразява на кучето Ви

Ако трябва да сме точни обаче, най-лоши са коремните мазнини или т.нар. висцерално затлъстяване. Тези мазнини се наричат още „активни“, защото произвеждат хормони и засилват възпалението, което, както казахме, лежи в основата на депресията.

Коремните мазнини се свързват още с безпокойство.
Синята светлина нощем е пагубна за съня Синята светлина нощем е пагубна за съня Добрият сън е едно от най-важните условия за оптимално здраве. Уви, в наши дни хората спят доста по-малко отколкото в миналото. Подробно
Как се развива толерантност към кофеина Как се развива толерантност към кофеина Кофеинът подобрява настроението и намалява умората. Затова много хора започват деня с ароматно кафе или чай. Подробно
Грижа за интимната хигиена на жената с Интимо Хелп Грижа за интимната хигиена на жената с Интимо Хелп Поредният летен уикенд предстои... Мислите да си починете като се разхладите в басейна или да събирате тен на плажа... Подробно
Бързи съвети за хранене при разстроен стомах Бързи съвети за хранене при разстроен стомах Какви храни трябва да ядете и какви да избягвате, когато стомашно-чревният ви тракт не е в топ форма... Подробно
Постигнете здравословен баланс с Линекс и спечелете награда Постигнете здравословен баланс с Линекс и спечелете награда През цялото лято в Аптеки Афиа Ви очакват интересни награди от лятната промоция на пробиотици Линекс Подробно
Освободи страха, за да промениш своята реалност Освободи страха, за да промениш своята реалност Вярвате или не, всички се раждаме безстрашни. Какво, обаче, се случва с нас по-късно след това, когато вече пораснем... Подробно