За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Уважаеми клиенти, временно премахваме опцията "Бърза поръчка", както и "Поръчай онлайн, вземи от аптека". Извиняваме се за причиненото неудобство.
Бижутата от човешка коса били супер модерни през 19-ти век

Бижутата от човешка коса били супер модерни през 19-ти век
Бихте ли носили бижу, направено от човешки косми? Така казано, вероятно звучи малко зловещо, но носенето на чужда коса всъщност е нещо съвсем нормално (замислете се за всички екстеншъни и перуки). През 19-ти век бижутата от коса били нещо голямо – огърлици, гривни, обеци и медальони, създадено ако не изцяло, то поне отчасти от човешка коса. И то не просто от случайна човешка коса! Обикновено тези аксесоари се правели от кичурите на любим човек – жив или мъртъв.

Бижутата от коса станали изключително популярни в средата на 19-ти век, но изкуството датира още от времето на Шекспир, може би дори преди това – открити са рисунки по египетски гробници, изобразяващи сцени, в които фараони и кралици обменят топки от косите си в знак на любов.

Често хората носели тези аксесоари като начин да почетат паметта на изгубен приятел, роднина или любим. Според записите кралица Виктория носела бижу, направено от косата на съпруга й принц Албърт, всеки ден след смъртта му.

Поради влиянието на кралицата, носенето на бижу от коса в знак на скръб останало на мода до края на 19-ти век.

Разбира се, скърбенето било само част от поводите. Много хора носели бижута от косата на децата или любимия си, а някои правели бижута от собствените си коси, които давали като подаръци.

Често се срещали бижута, които включвали коси от двама и повече души.

Често тези кичури били взети от членове от едно и също семейство и носени от майката или бабата на това семейство.

Няма лоша коса, има лошо поддържана коса

Макар изкуството да било доста популярно към 1850 г., то въобще не било евтино. Поради тази причина бижутата за коса били приоритет на богатите.

Докато в началото хората носели бижута, направени от косите на техни близки, в последствие станало модерно носенето на бижута от всякакви коси.

Селяните продавали косите си на дилъри, които ги препродавали на различни ентусиасти, които пък ги превръщали в красиви аксесоари.

Косата на жената е едно от най-големите й оръжия

Днес можете да откриете подобни бижута в различни музеи по света.

Забележителното в човешката коса е нейната устойчивост – отрязаните кичури могат да издържат хиляди години без да се разградят, което ги превръща в един от най-издръжливите материали за изкуство на земята.
Какво е самоефективност? Какво е самоефективност? Или как да повишите самочувствието си и да изтръгнете корените на съмнението в собствените възможности... Подробно
Кратък наръчник по грижа за сутиена Кратък наръчник по грижа за сутиена Колко често трябва да перете сутиена си не е точна наука. С правилната грижа качественият сутиен може да издържи с години.  Подробно
Мляко от хлебарки – обещаващата нова „суперхрана“?! Мляко от хлебарки – обещаващата нова „суперхрана“?! То е много хранително - съдържа всички девет есенциални аминокиселини, необходими на човешкото тяло (на повечето храни на пазара им липсват една или повече). Освен това е богато на протеини, въглехидрати, мазнини.  Подробно
Да дадем шанс на растителните протеини Да дадем шанс на растителните протеини Когато решите да вкарате повече растителни протеини в диетата си, е възможно храносмилането ви да бъде подложено на предизвикателство. Това е така, защото за разлика от животинските протеини, които лесно се приемат от телата ни, то растителните протеини са по-трудни за смилане и усвояване. Подробно
Какво трябва да правят работещите татковци, за да се чувстват добре Какво трябва да правят работещите татковци, за да се чувстват добре Модерните работещи бащи са значително по-ангажирани в родителските грижи и отговорностите по дома в сравнение с предишните поколения. И това в допълнение към огромните изисквания в работата! Подробно
Митове за пристрастяването, които само водят до неговото задълбочаване Митове за пристрастяването, които само водят до неговото задълбочаване Независимо дали става въпрос за алкохол, опиоиди, кокаин или някакви други субстанции, пристрастяването влияе негативно върху физическото и психическото здраве. Подробно