За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Алхимията и съвременния живот: модерната магия съществува

Алхимията и съвременния живот: модерната магия съществува
В търсене на философския камък, превръщането на метала в злато и пътя към вечна младост, човечеството създало алхимията…

„Алхимия“ идва от арабски, al-kīmiyā, синоним на al-iksir (еликсир), и се е смятало, че представлява „процес и методи, при които нещо се получава или променя“. Това определение е вярно и днес.

Докато в миналото се е приемала за протонаука (предшественик на академично одобрените науки), то днес алхимията е част от глобален клон, който служи на хората в стремежа им към индивидуалност и самоусъвършенстване.

Когато избирате да станете алхимик, вие избирате да станете служител на светлината, в преследване на разбиране и излекуване на сенките си, на път към възвишение и лечение на човечеството.

Ако вярваме, че ние сме представители на вселената, родени от светлината, с неограничен потенциал, то тогава е съвсем възможно да променяме сърцата, умовете и физическата реалност. По този начин всеки един от нас би могъл да бъде алхимик.

„Зеп теп“, което значи „първи път“, е стара египетска фраза. Тя се отнася до епоха от преди 12 000 години, когато божествени създания дошли да обучават и просветляват примитивните хора, обитаващи Земята по това време. Донесените от тях знания са смятат за основа на съвременната алхимия.

Какво е алхимия?

Всичко в живота е свързано. Умовете ни са галактики, пръстите ни са планети, органите ни са звездите, които ни носят светлина и живот. Всички ние сме въплъщения на вселената и точно затова имаме силата да подобряваме състоянието си, средата си и живота си във всеки един момент.

Постигаме тези неща с помощта на молитви и медитация, лечение, хранене, ползотворни активности. Това са предпоставките за езотеричната или духовната алхимия, която се различава от екзотеричната – остарял клон на алхимията, за тези търсещи начини да направят злато.

Алхимията съществува още преди химията, Исляма, Християнството като наука от вярвания, еликсири, процеси и традиции, целящи да излекуват болните, да трансформират личните връзки, да премахнат менталните страдания, да превърнат метала в злато, да отворят сърцата, да променят динамиката на политическите сили, да създават чудеса, дори да убиват.

Най-общо казано алхимията е била средството за постигане на контрол върху живота.

Първоначално базирана на това, което днес често се смята за неодобрени научни принципи, алхимията остава наука от трансформиращи и увлекателни идеи, основаващи се на физика, митология, изкуство, магия, астрология и различни религии.

Макар някои части от ранната алхимия да са остарели, това което доста академици изглежда са позабравили е, че самият сър Исаак Нютон, често наричан един от най-влиятелните учените в историята, е използвал алхимия, за да разбере физическия свят и да развие някои от най-значимите си закони, теореми, принципи и алгоритми.

Всъщност ако игнорираме неодобрените принципи на ранната алхимия, получаваме продуктивна, дълбока и доказана идеология, че като съзнателни същества, живеещи в 3D пространство, ние имаме способността да представляваме и въплъщаваме вселената и да влияем върху хода на живота си.

Алхимията се практикува широко в модерния свят, макар и невинаги правилно разбрана. В миналото смятана за наука, днес по-скоро попада в категорията на мистицизма, новата епоха и трансперсоналната психология.

Някои твърдят, че противоречи на науката и дори че е работа на дявола, но като цяло алхимията се разбира като ефективен начин за личностно израстване и трансформация. Карл Юнг е бил страстен алхимик и е използвал алхимични методи за лечение на пациентите си.

Каквото и да се съдържа в „оригиналната“ алхимия, то е обвито в тайни, символизъм и шифри, които са достъпни само за малка група хора. Алхимиците са известни със своите тайни – от една страна като вид защита срещу правителството и религиозни преследвания, от друга поради вярването, че тяхната идея е свещена и не трябва да се споделя с цялата популация.

Кодовете и символите защитавали всички ангажирани, както и техните ритуали и идеи.

Някои от оригиналните алхимични символи включват: вода, огън, земя, въздух, сол, сяра, живак, мед, сребро, философския камък, злато, желязо, антимон, платина, арсен, олово, фосфор, бисмут, магнезий, цинк.

Някои смятат, че този списък е просто изреждане на част от периодичната система, но символите в него имат много по-дълбок смисъл и са свързани с древни ритуали и идеологии.

Юнг например казва, че психиката не може да бъде разбрана интелектуално, а посредством образи и символи. Според него символите в алхимията са карта към самоопознаването.

Как да използваме алхимия в живота си?

Според основните принципи на алхимията, ако се ангажираме в смислени, искрени и базирани на любов дейности, можем да създаваме, помагаме, лекуваме и подобряваме живота си по безброй начини, включително:

- поставяне и постигане на цели
- лечение на ума и тялото
- помагане на любими хора
- привличане на перфектен партньор, приятел, любовник
- служене на човечеството
- постигане на прошка
- намиране на правилен бизнес партньор
- отказване от миналото
- справяне с травма
Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Знаете ли, че въпреки малките си размери, здравата простата определя качествения и пълноценен живот при мъжете... Подробно
Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Октомври идва с топли цветове и есенен листопад... Ето какво предстои за различните зодии през този месец Подробно
Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Зрението е едно от най-важните ни сетива. Затова е необходимо да полагаме ежедневни грижи за очите Подробно
Пет съвета как да облекчим болките във врата Пет съвета как да облекчим болките във врата
Ако несъзнателно седите в неправилна позиция или имате неритмичен режим на работа и почивка...
Подробно
Мислите ли, че съществува любов от пръв поглед Мислите ли, че съществува любов от пръв поглед Да се влюбиш от пръв поглед... Мнозина са изпитвали това вълнение, а за други звучи абсурдно и непонятно... Подробно
Салатата с или без магданоз – как я предпочитате? Салатата с или без магданоз – как я предпочитате? Може да не предполагате, че магданозът във Вашата салата е много повече от украса. Ето как влияе на здравето ни... Подробно