За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Митове за презервативите, на които не трябва да вярвате

Митове за презервативите, на които не трябва да вярвате
Мислите си, че сте твърде опитни/стари/образовани, за да научите нещо ново за презервативите?

Проверете тук дали сте наясно с всички митове и факти.

Мит: Презервативите обикновено имат дупки или други производствени дефекти.

Производството на презервативи е строго регулирано от Агенцията по безопасност на храните и лекарствата.
Всеки кондом се тества електронно за дупки и други дефекти, освен това се провеждат допълнителни тестове на произволно избрани бройки от всяка една партида.
Освен това агенцията инспектира производствените съоръжения и провежда собствени тестова за оценка качеството на стоката.

Мит: Презервативите не предпазват от полово предавани болести като хламидия или гонорея.

Презервативите осигуряват много добра защита срещу хламидия, гонорея, сифилис и трихомониаза, които се предават чрез генитални секрети. Не така силна е защитната им функция срещу инфекции, които се предават чрез кожен контакт, но все пак поставянето на презерватив намалява незащитената кожна област и намалява риска от предаване и на такива болести.

Кратка история на презерватива в световен мащаб

Мит: Два презерватива осигуряват по-добра защита от един.

Макар и да звучи донякъде логично, два презерватива не само че не увеличават защитата, но и намаляват ефективността. Поставянето на два кондома увеличава триенето между тях и създава риск от скъсване. Не само че не трябва да поставяте два презерватива едновременно, но и женски и мъжки презерватив не бива да се използват паралелно поради същата причина.

Мит: Латексовите кондоми са единствените ефективни кондоми.

Има четири типа кондоми: латексови, полиуретранови, полиизопренови и от агнешка кожа.

Агенцията по безопасност на храните и лекарствата одобрява първите три като ефективни срещу нежелана бременност и полово предавани болести.

При лабораторни тестове латексовите и полиуретрановите показват еднаква ефективност.

Въпреки това изследванията още показват, че полиуретрановите не са така еластични като латексовите, поради което е по-вероятно да се изхлузят или скъсат по време на полов акт.

Що се касае от кондомите от агнешка кожа, те съдържат малки пори, които са твърде малки, за да пропуснат сперма, което ги прави ефективни срещу нежелана бременност, но не предпазват от болести.

Мит: Размерът няма значение.

Когато говорим за презервативи, размерът има значение. За да бъде максимално ефективен, кондомът трябва да пасва добре. Ако е твърде малък или тесен, има риск от скъсване, докато големият и твърде широк кондом може да се изхлузи.

Мит: Презервативът може повече да навреди, отколкото да помогне.

Като цяло презервативът не би трябвало да вреди на здравето, освен ако някои от съставките в него не ви създават здравословни проблеми.

Латексовите кондоми не са подходящи, ако страдате от алергия от латекс например. Други вещества, за които е документирано, че биха могли да създадат дискомфорт у някои хора, са парабените, глицеринът и спермицидите, използвани в лубрикантите за презервативи.

Мит: Презервативите не предпазват ефективно от бременност.

При правилна употреба ефективността на кондома е 98%.

Това значи, че 2 от 100 жени, чиито партньори правилно използват презервативи, ще забременеят през първата година, в която употребяват презервативи.

Предвид това, че доста голяма част от популацията не използва напълно правилно кондомите, ефективността им спада до 85%.

Мит: Презервативите са неудобни и трудни за употреба.

Много презервативи имат допълнителни екстри (затопляне, изтръпване, неравности и т.н), което само може да увеличи удоволствието от секса и за двамата партньори.

Ако презервативът е неудобен, то вероятно е грешният размер.

С малко практика кондомите са изключително лесни за употреба.Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Може да ви прозвучи странно, но не на всички хора им допада да използват парфюми и козметични продукти. Подробно
Как диабетът влияе върху здравето на очите? Как диабетът влияе върху здравето на очите? Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома, ретинопатия. Статистически погледнато, диабетът е водеща причина за слепота във възрастта 20-74 години. Подробно
Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“ Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“
Хората с безпокойство могат да развият паническо разстройство, което се изразява в спонтанно чувство за безпокойство, страх, приближаваща опасност.
Подробно
Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Контактните лещи могат да доведат до сериозни здравни последици, ако не бъдат използвани правилно.  Подробно
Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Очите са невероятен орган, способен да прави забележителни неща, за които може би не сте чували досега, като например впечатляващото им умение да се самолекуват и не само. Подробно
Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите
Освен че води до сърдечни и бъбречни проблеми, нелекуваното високо кръвно налягане може да засегне зрението и да причини очни заболявания. Артериалната хипертония води до увреда на кръвоносните съдове в ретината – областта в задната част на окото, където образите се фокусират.
Подробно