За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Как преминава любовта в 5 фази...

Как преминава любовта в 5 фази...
Любовта трае 3 години… или 5 фази?

Когато връзката започне, имате чувството, че  се носите на розов облак, докато в един момент не се почувствате стабилни и заземени.

Обвързването променя всичко – от плановете ви за петък вечер до здравословното ви състояние.

Както качеството, така и количеството на социални взаимоотношения влияе върху психическото и физическото здраве, поведението и риска от смърт.

Социалните взаимоотношения, вкл. любовните връзки, имат дългосрочни и краткосрочни ефекти върху здравето ви (за добро или за лошо).

Всеизвестно е, че здравословните връзки са важен компонент за доброто благосъстояние.

Според учените, една от най-значителните емоции, любовта, може да бъде разделена на 5 отделни фази, които се случват на двойките.

Влиянието на любовта върху здравето във всяка една от фазите може да определя поведението и начина на живот на човек.

Но освен това всяка фаза може да бъде възобновена и преживявана наново в хода на връзката и предизвикателствата, които двойката посреща заедно в живота.

Кои са петте фази на любовта?

Ако все не ни се получава в любовта, вероятно имаме "лош тип"

Фаза едно: Пеперуди.

Това е периодът, в който не можете да спрете да „консумирате“ любовта си.

„Пеперудите в стомаха“ са признак на силно влюбване и сексуално привличане.

Около 30% от хората съобщават, че в този период са отслабнали на тегло, докато 39% казват, че не са така продуктивни, както обикновено.

И при мъжете, и при жените се отчита повишаване на тестостерона и естрогена.

Фаза две: Изграждане.

Тук меденият месец свършва и двойката започва да гради връзката си.

Тази фаза е белязана от чувство на „щастливо безпокойство“.

Вниманието е понижено, тялото се държи, сякаш е на наркотици, тъй като мозъчните невротрансмитери ускоряват сърдечната честота.

Понякога може да има нарушения в съня, тъй като постоянно мислите за другия човек.

Кратка история на презерватива в световен мащаб


Фаза 3: Осъзнаване.

Тази фаза кара двойките да се замислят дали връзката е „правилна“.

Започват да се чудят за бъдещето на връзката, създават ограничения, които могат да доведат до стрес.

Тук нещата стават сериозни и се появяват въпроси от типа на: „Искаме ли едно и също?“, „Един за друг ли сме?“

Фаза 4: Честност.

Във фаза 3 и 4 хората започнат да се разкриват и да показват истинската си същност, което води до първото истинско покачване на стреса и безпокойството във връзката.

Любовта от пръв поглед – невъзможна

Фаза 5: Стабилност.

Последната фаза във връзката се характеризира с повишени нива на доверие и интимност.

Според изследванията в тази фаза се завишава хормонът окситоцин, който засилва чувството за привързаност и задълбочава връзката между хората.

Ако сте успели да преминете през всичките фази и сте стигнали до последната, значи сте истински щастливи.Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Може да ви прозвучи странно, но не на всички хора им допада да използват парфюми и козметични продукти. Подробно
Как диабетът влияе върху здравето на очите? Как диабетът влияе върху здравето на очите? Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома, ретинопатия. Статистически погледнато, диабетът е водеща причина за слепота във възрастта 20-74 години. Подробно
Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“ Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“
Хората с безпокойство могат да развият паническо разстройство, което се изразява в спонтанно чувство за безпокойство, страх, приближаваща опасност.
Подробно
Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Контактните лещи могат да доведат до сериозни здравни последици, ако не бъдат използвани правилно.  Подробно
Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Очите са невероятен орган, способен да прави забележителни неща, за които може би не сте чували досега, като например впечатляващото им умение да се самолекуват и не само. Подробно
Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите
Освен че води до сърдечни и бъбречни проблеми, нелекуваното високо кръвно налягане може да засегне зрението и да причини очни заболявания. Артериалната хипертония води до увреда на кръвоносните съдове в ретината – областта в задната част на окото, където образите се фокусират.
Подробно