За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Кратка история на презерватива в световен мащаб

Кратка история на презерватива в световен мащаб
Всяка година по целия свят се продават около 6-9 млрд. кондоми.

Уви, тяхната употреба не е одобрена навсякъде, макар специалистите да са съгласни, че употребата на презервативи може съществено да намали броя на новозаразените със СПИН всяка година.

Дори католическата църка, която дълго време е забранявала кондомите като средство против забременяване, вече ги одобрява при определени обстоятелства, но много от нейните последователи все още настояват, че кондомите стимулират сексуалните връзки без брак и направо си ги анатемосват.

Но гледните точки търпят развитие.

През 2010 година Фредерико Ломбарди, говорейки от името на Папа Бенедикт, казва че „употребата на кондоми от хора с ХИВ може би е първата стъпка към поемане на отговорност към риска за живота на човека, с когото са във връзка, независимо дали е мъж, жена или транс сексуален.“

Папа Франциск е по-малко ясен относно гледната си точка спрямо кондомите, но казва, че те са „по-малкото зло“ на фона на абортите.

Историята на презерватива е пълна с такива противоречия, иновации, напредъци и провали.

1000 г. пр. Хр.
Това е времето, около което се смята, че е започнала употребата на презервативи.

За разлика от днешните латексови и полиуретранови кондоми, тогавашните били направени от намазнена сребърна хартия, кожа, лен или много тънък кух рог.

200 г. сл. Хр.
Пещерни рисунки, датиращи от този период, изобразяват употребата на презервативи.

16-ти век
Италианският лекар Габриел Фалопиус предлага употребата на кондоми от лен за защита от смъртоносната епидемия от сифилис по това време.

1640-1650 г.
Някои изследователи смятат, че фермери в Кондом, Франция започнали да използват овчи черва като кондоми.

1660-1670 г.
Други пък смятат, че терминът „кондом“ произлиза от Чарлз II, на когото били дадени овчи черва, които да използва като презерватив от лекар на име доктор Кондом.

Но трети твърдят, че думата „кондом“ идва от латинското condus, което значи „съд“.

1774 г.
Небезизвестният Казанова описва метода си за тестване на кондомите в мемоарите си – как духал в тях, за да ги провери за дупки и разкъсвания.

1855 г.
Гумата става материал за презервативи. По това време се смятало, че те могат да се изпират и използват многократно, докато не се набръчкат.

1861 г.
За първи път кондом се появява на страниците на американския „Ню Йорк Таймс“.

1912 г.
Въвеждането на латекса превръща кондомите в евтини и за еднократна употреба. До времето на Втората световна война латексовите кондомите се произвеждат масово и се раздават на армиите по целия свят.

1920-1930 г.
След Първата световна война Франция осъществява забрана върху презервативите и други контрацептиви в отговор на страха от намаляваща честота на ражданията.

1960-1970 г.
Латексовият кондом става по-тънък, по-стегнат и овлажнен. Освен това се създава върха на презерватива, където се събира спермата, което намалява риска от изтичане и нежелана бременност.

1980-1990 г.
От абсолютно забранено и срамно за рекламиране средство презервативът попада в светлината на прожекторите във връзка с появата на СПИН като полово предавано заболяване.

2006 г.
Продажбите на презервативи достигат 9 млрд. годишно в световен мащаб. Започва производството на презервативи от полиуретран за алергичните към латекс.

2013 г.
Филантропите милиардери Бил и Мелинда Гейтс предлагат 100 000 долара за най-обещаващия кондом от следваща генерация, което предизвиква медийното внимание и изважда на бял свят някои доста нестандартни дизайни, включително и такъв, направен от графен, който би трябвало да бъде 100 пъти по-здрав от стомана.

2017 г.
Представен е първият смарт-кондом или т.нар. „Ай Кон“.

Устройството е пръстен, който се поставя в основата на кондома и ви носи информация относно състоянието на пениса и сексуалното ви представяне, но освен това се смята, че може да засича полово предавани инфекции като хламидии и сифилис.
Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Защо казват, че простатата е второто сърце на мъжа Знаете ли, че въпреки малките си размери, здравата простата определя качествения и пълноценен живот при мъжете... Подробно
Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за Октомври 2020 от Марги Паскалева Октомври идва с топли цветове и есенен листопад... Ето какво предстои за различните зодии през този месец Подробно
Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години Зрението е едно от най-важните ни сетива. Затова е необходимо да полагаме ежедневни грижи за очите Подробно
Пет съвета как да облекчим болките във врата Пет съвета как да облекчим болките във врата
Ако несъзнателно седите в неправилна позиция или имате неритмичен режим на работа и почивка...
Подробно
Мислите ли, че съществува любов от пръв поглед Мислите ли, че съществува любов от пръв поглед Да се влюбиш от пръв поглед... Мнозина са изпитвали това вълнение, а за други звучи абсурдно и непонятно... Подробно
Салатата с или без магданоз – как я предпочитате? Салатата с или без магданоз – как я предпочитате? Може да не предполагате, че магданозът във Вашата салата е много повече от украса. Ето как влияе на здравето ни... Подробно