За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина

7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина
Когато сте в нова страна и все още не сте запознати с етикета при хранене, споделянето на обяд или вечеря с местните може да се окаже стресиращо преживяване. Всяка страна има своите уникални правила при хранене и затова е добре да се запознаете с тях преди да седнете да масата.

Например в Тайланд се смята за неприлично да поставяте храна в устата си, използвайки вилица. Храната се яде с лъжица и вилица, но вилицата се използва за поставяне на храната върху лъжицата, с помощта на която пък храната се поднася към устата.

Когато вечеряте в Мексико, не забравяйте да поставите китки на ръба на масата, защото ръцете трябва да се виждат по време на храненето.

Счита се за грубо да станете от масата веднага щом сте приключили с храната, затова е препоръчително да изчакате известно време.

В Китай пък се предполага, че трябва да оставите малко храна в чинията си след като сте приключили с яденето. Ако чинията ви е празна, значи че не сте се нахранили добре и още сте гладни.

Противно на много места, където оригването се приема за неприлично, в Египет шумното оригване след хранене показва, че храната ви е харесала. Всъщност оригването често се смята за най-добрия комплимент, който бихте могли да поднесете на домакините си.

В Чили не си и помисляйте да пипате храната с ръце. Всичко се яде с прибори – дори пица, пържени картофки, бургери. Не оставяйте храна в чинията си, ако не искате да обидите някого.

Щом приключите с яденето, поставете ножа и вилицата в дясната страна на чинията. Добрият етикет изисква да опитате всичко, което се сервира на масата и да направите комплимент на домакина за храната.

В Южна Корея можете да започнете да ядете само след като най-възрастните на масата са започнали да се хранят. Дори и да сте много гладни, би било изключителен признак на неуважение, ако започнете да се храните преди по-възрастните от вас.

Колкото и странно да ви звучи, когато ядете нудълс или супа в Япония, е препоръчително да засмуквате шумно – по този начин показвате, че харесвате храната, както и човека, който я е приготвил.

Можете директно да изпиете супата от купата (сърбайки шумно и смело), тъй като едва ли ще получите лъжица в японски ресторант.Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Може да ви прозвучи странно, но не на всички хора им допада да използват парфюми и козметични продукти. Подробно
Как диабетът влияе върху здравето на очите? Как диабетът влияе върху здравето на очите? Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома, ретинопатия. Статистически погледнато, диабетът е водеща причина за слепота във възрастта 20-74 години. Подробно
Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“ Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“
Хората с безпокойство могат да развият паническо разстройство, което се изразява в спонтанно чувство за безпокойство, страх, приближаваща опасност.
Подробно
Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Контактните лещи могат да доведат до сериозни здравни последици, ако не бъдат използвани правилно.  Подробно
Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Очите са невероятен орган, способен да прави забележителни неща, за които може би не сте чували досега, като например впечатляващото им умение да се самолекуват и не само. Подробно
Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите
Освен че води до сърдечни и бъбречни проблеми, нелекуваното високо кръвно налягане може да засегне зрението и да причини очни заболявания. Артериалната хипертония води до увреда на кръвоносните съдове в ретината – областта в задната част на окото, където образите се фокусират.
Подробно